Přírodovědná olympiáda zemí EU zná vítěze

Vydáno: 2 minuty čtení

Letošní 13. ročník Přírodovědné olympiády zemí Evropské unie se konal na přelomu dubna a května v rakouském  Klagenfurtu. Vlastní soutěž probíhala v prostorách Vysoké školy pedagogické v Klagenfurtu.

Celkem se soutěže zúčastnilo 50 týmů, mezi nimi dvě družstva z České republiky. Naši studenti se umístili na vynikajícím 11. a 12. místě a přivezli  stříbrné medaile. Tým B  pracoval  ve složení Jolana Škachová (z Gymnázia Rumburk), Iva Švecová (z Gymnázia J. Masaryka, Jihlava) a Josef Kvapilík (z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž) a získal stříbrné medaile za 11. místo. Tým A tvořili Ludvík Kašpar (z Gymnázia Žitavská, Česká Lípa), Jakub Gregora (z Gymnázia Lanškroun) a Danil Koževnikov (z Gymnázia Jana Keplera,  Praha 6), kteří  vybojovali stříbrné medaile za  12. místo.

Poděkování za vzornou reprezentaci patří nejen všem soutěžícím, ale i mentorům, jmenovitě doc. Ing. Petře Bajerové z Univerzity Pardubice, Mgr. Vandě Janštové z   Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity a RNDr. Janu Křížovi, Ph.D., z Univerzity Hradec Králové.

European Union Science Olympiad (EUSO) je koncipována jako multidisciplinární týmová soutěž doplňující jednooborové mezinárodní olympiády a je určena pro nadané studenty ze zemí EU do 17 let v oblasti biologie, fyziky a chemie. Je založena na týmové spolupráci studentů při řešení jednotlivých testových úloh. Národní institut pro další vzdělávání plní roli koordinátora této soutěže za ČR, organizuje a finančně zajišťuje soustředění studentů před vlastní soutěží a následně i jejich výjezd.