Prezident republiky vetoval zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

Vydáno: 2 minuty čtení

Prezident republiky Miloš Zeman využil své pravomoci stanovené v čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky a vrátil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zákon ze dne 23. září 2014 o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, který mu byl doručen dne 30. září 2014.

Prezident republiky napsal předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodnil:

1. Tím, že Poslanecká sněmovna neschválila zákon ve znění pozměňovacích návrhů schválených Senátem, by došlo k tomu, že během následujících 12 měsíců by byly nuceny ukončit činnost tzv. lesní školky, které s ohledem na obsah zákona nemohou splnit v něm stanovené podmínky. Došlo by tak v rozporu se záměrem zákona podpořit zaměstnanost matek s dětmi předškolního věku k utlumení aktivit, které k naplňování tohoto záměru rovněž přispívají.

Plně podporuji existenci alternativ péče o dítě a občanských iniciativ tohoto typu. Schválený zákon jde ale přesně v opačném směru - alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Dochází tak k omezování společensky prospěšných občanských aktivit, na kterých stojí moderní demokratická společnost.

2. Tím, že Poslanecká sněmovna neschválila zákon ve znění pozměňovacích návrhů schválených Senátem, zůstalo v § 32 zákona ustanovení, podle něhož zákon nabývá účinnosti dnem 1. září 2014, přestože si Poslanecká sněmovna musela být vědoma, že k vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů dojde později.

Jiří Ovčáček, ředitel Tiskového odboru a tiskový mluvčí prezidenta republiky