Přes 650 mladých lidí získá prestižní Cenu vévody z Edinburghu, pogratuluje jim princ Edward i ministr školství Plaga

Vydáno: 3 minuty čtení

Ve středu 16. 12. proběhne od 15 hodin historicky první online ceremonie Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DOFE), kterou před více než 60 lety založil princ Philip, manžel britské královny Alžběty II. K tomu, že se mladí lidé nevzdali ani v tomto náročném roce absolventům poblahopřeje syn britské královny a patron programu Jeho královská výsost princ Edward, britský velvyslanec Nick Archer, Ladislav Zibura, Lejla Abbasová, Taťána le Moigne, Šárka Pančochová a další. DOFE je vzdělávací program všestranného rozvoje, do kterého se může zapojit každý mladý člověk mezi 13–24 lety. Mezi oceněnými je i Tereza Stiborská, která převzala instagram královské rodiny nebo Kwido Klawe, který vybudoval vlastní cyklostezku.

V České republice se programu za dobu jeho existence zúčastnilo více než 5 000 žáků a studentů ve věku 13 až 24 let, zapojeno je přes 230 institucí po celé ČR. Studenti získávají prestižní ocenění za splněné cíle ve 4 oblastech – pohybu, dovednosti, dobrovolnictví a expedici. Ve všech těchto oblastech na sobě v uplynulých měsících každý týden hodinu pracovali, délka plnění se odvíjí od zvolené úrovně. Bronzová trvá 6, stříbrná 12 a zlatá 18 měsíců. Absolventi získávají mezinárodně uznávaný certifikát, který jim otevírá dveře při studiu v zahraničí nebo při pracovním pohovoru.

„I přesto, že tento rok byl pro všechny velmi náročný, naši účastníci se nevzdali a postavili se krizové situaci čelem. Díky online aplikaci si mohli všechny pokroky zaznamenávat do mobilu a plnit tak program i během lockdownu. Na jaře intenzivně šili roušky a rozdávali je potřebným, na podzim například hlídali děti zdravotníkům, venčili psi, uklízeli odpadky, malovali, zpívali, učili se nové jazyky, zakládali neziskovky, učili se pilotovat, psali vlastní scénáře, vytvářeli grafická díla a mnoho dalšího. Jsme na ně neskutečně hrdí a gratulujeme jim,“ říká Tomáš Vokáč, výkonný ředitel Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Online ceremonii můžete sledovat na webu DOFE, Facebooku a také na YouTube, kde bude akce vysílána v angličtině.

Mezi oceněnými je například Kvido Klawe ze Střední průmyslové stavební školy v Ostravě, který během účasti v programu vybudoval stezku pro cyklisty. Slovy jeho vedoucí: „Kvido se s nadšením vrhl do nelehkého projektu, který sám vybudoval od A do Z. Vypořádal se s administrativními záležitostmi, naplánoval trasu, značení, vyrobil vytyčovací kolíky, zbavil trasu větví a připravil ji k užívání. Svému projektu věnoval mnohonásobně více času, než je třeba pro splnění programu, ale nyní je skvěle připraven na svou profesní dráhu po ukončení stavební školy.“

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DOFE)

  • Celosvětově nejvýznamnější program neformálního vzdělávání založil před více než 60 lety Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu, který v příštím roce oslaví
    100. narozeniny.
  • V Česku program funguje již 25 let, v současné chvíli jej poskytuje více než 240 institucí po celé republice včetně škol, univerzit, mládežnických center, neziskových organizací a dětských domovů, mladí lidé se do něj mohou také zapojit online.
  • Z celosvětově známých osobností si DOFE plnila například vévodkyně Kate či herec Hugh Jackman.
  • Mladí lidé ve věku 13 až 24 let jsou prostřednictvím DOFE motivováni k samostatnosti, cílevědomosti, výdrži, solidaritě a program je tak připravuje na budoucnost.
  • Globálně se tohoto programu účastní 1,3 milionu lidí ze130 zemí světa. Absolventi programu získávají prestižní certifikát, který jim dává výhodu v profesním i osobním životě a je mezinárodním důkazem o tom, že na sobě dokážou pracovat a nevzdat se. Pro více informací navštivte www.dofe.cz.

V případě zájmu o české nebo zahraniční case studies, interview nebo jakýkoli jiný obsah, kontaktujte prosím komunikační specialistku DOFE Nikolu Slovákovou: nikola.slovakova@dofe.cz 

Zdroj: TZ, DOFE, 10. 12. 2020