Pracovníci škol budou mít vyšší platy již od listopadu 2015

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy obratem zareagovalo na rozhodnutí vlády navýšit rozpočet ministerstva školství o 398 milionů korun na platy pracovníků škol. Prostřednictvím nového rozvojového programu tak dostanou vyšší platy pedagogové i nepedagogičtí pracovníci již od listopadu tohoto roku.

Ministerstvo školství po dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí navíc vyjednalo změnu tarifní tabulky, která zavádí šestý tarifní stupeň pro pedagogy s délkou započitatelné praxe nad 32 let. Platové tarify ve stupnici nepedagogických pracovníků budou zvýšeny o 3 %, platové tarify ve stupnici pedagogických pracovníků budou zvýšeny v průměru o 3,3 %. Návrh dnes schválila vláda.

Záměrem ministerstva školství u navržené tarifní tabulky je postupná náprava deformací v oblasti platových tarifů pedagogických pracovníků, ke kterým došlo v letech 2011 a 2012. „Jsem za navýšení platů pracovníků škol ještě v letošním roce velmi ráda. Je to důkaz, že školství je opravdovou prioritou této vlády,“ řekla k navýšeným prostředkům ministryně školství Kateřina Valachová. Letošní navýšení bude pokračovat i v roce 2016, kdy se ministryni školství podařilo vyjednat pro resort o 2,4 miliardy korun více. Z celkové částky budou směřovat 1,9 miliardy na platy pedagogů a půl miliardy pak půjde na platy nepedagogických pracovníků.

Z celkové navýšené částky 398 milionů půjdou z nového Rozvojového programu Zvýšení odměňování pracovníků regionálního školství finance na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků škol a školských zařízení zřizovaných krajem, obcí nebo svazkem obcí. Dotace je přitom určena jak na platy, tak na odvody a do fondu kulturních a sociálních potřeb a lze ji využít jak na nárokové, tak na nenárokové složky platů. Žádosti není potřeba podávat, ministerstvo školství i krajské úřady využijí data, která mají k dispozici.