Poslanci schválili novelu školského zákona

Vydáno: 3 minuty čtení

Poslanci dnes schválili novelu školského zákona, která mimo jiné zavádí rok povinného předškolního vzdělávání a upravuje nárok na místo v mateřské škole. Dále určuje povinné zkoušky společné části maturity a nastavuje systém přijímacího řízení na střední školy s maturitou.

Předkládaná novela školského zákona počítá od školního roku 2017/2018 s povinným rokem předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky. Povinný předškolní rok bude ve veřejných předškolních zařízeních bezplatný a bude možné jej plnit podle možností a potřeb dětí - buď v mateřské škole zapsané ve školském rejstříku, nebo případně za určitých podmínek individuálně.

"Jsem ráda, že sněmovna dala novele školského zákona zelenou, ale především jsem ráda, že konečně nebude místo v mateřské škole snem, ale že naše děti budou mít skutečně zajištěný nárok na předškolní vzdělávání. Hlavní přidaná hodnota je, že od roku 2017 je zavedený nárok na předškolní vzdělávání čtyřletých, od roku 2018 tříletých, a díky přijatému pozměňovacímu návrhu také od roku 2020 dvouletých dětí. Je to zcela v souladu se slaďováním rodinného a pracovního života a zajištěním kvalitního předškolního vzdělávání," řekla po schválení novely školského zákona ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. 

V oblasti maturitní zkoušky se zavádí tři povinné zkoušky společné části maturity, a to z českého jazyka a literatury, z cizího jazyka a z matematiky. Vláda stanoví nařízením pro které obory je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Příslušné nařízení bude respektovat princip, že studenti musí mít v průběhu studia vždy zajištěn dostatečný počet hodin výuky matematiky. Povinnost konat tři povinné zkoušky bude pro vybrané obory vzdělání platit poprvé ve školním roce 2020/2021. Zároveň se sjednotí systém hodnocení maturitních písemných prací z českého a cizího jazyka, posuzovat je budou anonymní externí hodnotitelé poprvé od školního roku 2016/201.

Co se týče přijímacího řízení do oborů středního vzdělávání s maturitní zkouškou, novela přináší jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka a literatury a z matematiky na střední školy s maturitou, a to s výjimkou oborů vzdělání s talentovou zkouškou. Tato přijímací zkouška se bude podílet na hodnocení uchazeče nejméně jednou polovinou. I nadále však ředitel školy bude moci zohlednit v rámci hodnocení i jiná kritéria. Žák bude mít dva pokusy a do hodnocení se bude započítávat pokus s lepším výsledkem. Tato pravidla budou platit poprvé ve školním roce 2016/2017.

Komentář ministryně školství Kateřiny Valachové po projednání novely školského zákona v poslanecké sněmovně:

Komentář.mp3