Poslanci projednali kariérní řád

Vydáno: 2 minuty čtení

Poslanci dnes ve sněmovně projednali kariérní řád učitelů a novelu zákona o pedagogických pracovnících poslali do druhého čtení.

Základem nového kariérního systému pro učitele se stane třístupňový standard učitele, který je postaven na profesních kompetencích učitele a jejich gradaci směrem k rostoucí kvalitě práce učitele. Standard učitele má tři oblasti, a to oblast osobního profesního rozvoje, oblast vlastní pedagogické činnosti, oblast spolupráce a podílu na rozvoji školy. Úspěšný postup kariérním systémem by měl znamenat i vyšší finanční ohodnocení; učiteli ve druhém kariérním stupni by se měl zvýšit plat o cca 1 000 Kč, učiteli ve třetím kariérním stupni o cca 5 000 Kč. "Slibuji všem ředitelům a učitelům škol, že udělám vše pro to, aby měli co nejmenší administrativní zátěž a slibuji, že vyvinu maximum pro to, aby od roku 2020 dosáhli na 130% průměrné mzdy vysokoškoláka," uvedla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.


Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících počítá také se zavedením nových specializovaných činností – kariérového poradce, mentora profesního rozvoje a koordinátora vlastního hodnocení školy.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/poslanci-podporili-karierni-rad