Platforma Comenius podporuje navyšování rozpočtu školství

Vydáno: 4 minuty čtení

Platforma Comenius, která sdružuje zástupce všech úrovní českého školství a sociálních partnerů, dnes podpořila snahu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové periodicky navyšovat školský rozpočet v příštích třech letech.

Platforma Comenius považuje české školství za jednotný systém, který je plně provázán – od mateřských škol přes školství základní až po vysoké školy – a který je dlouhodobě podfinancován.  Podle platformy je nezbytné, aby český vzdělávací systém byl ve všech svých oblastech stabilizován a byly vytvořeny podmínky pro jeho rozvoj, včetně zajištění dostatečných kapacit pro kvalitní a dostupné vzdělávání.

Řízení školy online

Účastníci tiskové konference proto stejně jako Tripartita podporují doprovodné usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2017, ve kterém žádá postupné navyšování výdajů kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Zároveň připomněli a ocenili, že snaha ministryně Valachové o systematické navyšování rozpočtu je vázána na jasné cíle a propojena s celou řadou opatření. Jak podotkl Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR-CZESHA: „Systémové kroky, které v minulých měsících a týdnech podnikla paní ministryně se svým týmem, ukazují jasnou strategii a promyšlený plán. Ať už jde o reformu financování regionálního školství, kariérní řád, podporu odborného vzdělávání a v neposlední řadě pak snahu zvyšovat platy pedagogů a vyučujících na všech úrovních.“ Místopředseda České konference rektorů Karel Melzoch doplnil: „Bez zvýšení rozpočtu české vysoké školy nemohou výrazně zlepšit ohodnocení učitelů a dosahovat stejného tempa růstu kvality jako jiné země.“

Zástupci platformy Comenius si uvědomují, že fungující školství je hlavní motor rozvoje společnosti, ekonomiky, průmyslu i inovací. „Věříme, že investice do vzdělání patří mezi ty nejsmysluplnější, a proto navýšení státního rozpočtu podporujeme. Za Svaz průmyslu a dopravy bychom chtěli zdůraznit potřebu investovat do podpory technických a přírodovědných oborů, podpory digitálních kompetencí žáků a změny související s konceptem Průmyslu 4.0.,“ konstatovala Milena Jabůrková, členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy.

Platforma Comenius dále vyjádřila přesvědčení, že vláda periodické navýšení rozpočtu podpoří a že nedostatek financí, který české školství dlouhodobě poškozuje, bude napraven. Bez toho nebude možné systémové změny naplnit.

Tiskové konference se zúčastnili:

  • Mgr. Milena Jabůrková, MA, členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy
  • Prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor VŠCHT, místopředseda ČKR        
  • Mgr. Markéta Seidlová, místopředsedkyně ČMOS PŠ   
  • Mgr. Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol                      
  • Ing. Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR

ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK
Odbor vnějších vztahů
Univerzita Karlova v Praze
tel: +420 224 491 248
e-mail: pr@cuni.cz

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Univerzita Karlova je podle nezávislého hodnocení Střediska vzdělávací politiky za rok 2016 nejlépe hodnocenou vysokou školou v ČR. Matematicko-fyzikální fakulta UK pak byla ohodnocena jako nejlepší fakulta. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.

Zdroj