Pachatelé útočí přes další sociální sítě

Vydáno: 2 minuty čtení

 Ahoj Boženo, pošli mi své telefonní číslo…

V hledáčku pachatelů jsou NOVĚ i další sociální sítě

Bohužel pachatelé začínají cílit i na další a především mezi mladými lidmi hojně využívané sociální sítě. Způsob oklamání oběti však zůstává stále velmi podobný. Kriminalisté začali evidovat v posledních dnech případy, kdy si na další sociální síti založí pachatel falešný profil, který se až na miniaturní odlišnosti velice podobá profilu originálnímu - níže jeden smyšlený případ pro srovnání. V názvu k němu například přidá písmenko či tečku, protože dvě identická pojmenování profilů tato sociální síť neakceptuje. Fotografie zůstává stejná, takže na první pohled pro oběť velice věrohodně tvářící se PROFIL.

Oběť neví, že ji oslovuje na sociální síti pachatel pod jménem jejího známého/přítele.

U této sociální sítě většinou nebývá podmínkou schválení přátelství, což pachateli značně zjednodušuje kontaktování všech (pro pachatele viditelných a snadno dostupných) přátel oběti.

Pozn. redakce:

Pro lepší představu Policie České republiky - KŘP Královéhradeckého kraje připravila ukázky smyšlených profilů, které jsou si na první pohled nápadně podobné a dají se snadno využít i zneužít. Nechybí ani názorná ukázka, jak může k oklamání oběti dojít i jaké jsou postupy pachatelů. 

Více informací 

Základní rady a doporučení pro pohyb ve virtuálním prostoru 

Zdroj: https://www.policie.cz/clanek/ahoj-bozeno-posli-mi-sve-telefonni-cislo.aspx?fbclid=IwAR0GgvugEU2OQlhHqEB60IcC-TY6h8lpTIlDTFB6HC9Fr1jJ5fzRX9kLlww