Otevřený článek: Inspirace z redakce

Vydáno: 6 minut čtení

Milé čtenářky, milí čtenáři, naše redakce čítá celkem 6 žen. Co kus, to originál. Jedna je machr na češtinu, druhá je hodně "ukecaná", třetí bydlí v krásném mlýně, čtvrtá dokáže zprovoznit wifi i na poušti, pátá zařídí i to, co se zařídit nedá, a šestá stíhá tisíc věcí, a ještě u toho stihne být krásná. Kromě nadšení z naší práce nás spojuje láska k jídlu. Jsme žravé. Na některých to není vidět, ale při každém našem setkání nechybí "dlabanec". Rozhodně nejsme všechny skvělé kuchařky, jedna dokonce opravdu nerada a dost málo vaří (snad nikoho neurazím), ale každá z nás má něco oblíbeného, recept, který rodina vítá, který není náročný a o který se teď rády podělíme:-) Tyto recepty jsou vyloženě do vaší sbírky:-) Krásné prázdniny plné dobrých věcí přeje redakce Řízení školy.

Letní osvěžení s domácími limonádami

Naďa Eretová
Taková levandulová, bezinková, mátová, meduňková v oroseném džbánku s plátkem citrónu a snítkou rozmarýnu. Fenomén domácích limonád je tu s námi už pár desítek let. Zamilovala jsem se do nich na první dobrou. Nejprve jsem si sirupy kupovala, než jsem zjistila, že výroba vůbec není složitá. A tak se stalo tradicí, že jedním z jedlých dárků pro mou rodinou, přátele a kolegy jsou sirupy z bylinek a květin. Tím nejoblíbenějším je ten, který evokuje Provence - levandulový. Nádherně voní a skvěle chutná. Příprava je jednoduchá a použitelná pro všechny ostatní sirupy, takže lze zaměnit levanduli za mátu, meduňku, směs bylinek z horské louky...
Ingredience:
levandule v množství takovém, aby byla ponořená ve vodě (pokud odstřihnete stonky, tak bude mít sirup krásně růžovou barvu - stonky zbarví spíše do světle hnědé)
1 litr převařené vody
1 citron
1 pomeranč (nemusí být)
1 kg cukru
20 g kyseliny citronové
Z množství uvedeného výše připravíte cca 2 l sirupu.
Převařenou a mírně zchladlou vodou zalejte připravené klasy levandule, přidejte na kolečka nakrájený oloupaný citrón a pomeranč. Pokud máte citrón a pomeranč v bio kvalitě, můžete použít i s kůrou. Důležité je odstranit pecky. Uložte v zavřené nádobě (hrnci s poklicí) do chladu a nechte 24 hodin louhovat. Dalším krokem je pečlivé přecezení přes látkovou utěrku, pláténko, klasickou plenu do čistého hrnce. V tekutině rozpusťte cukr s kyselinou citronovou a pozvolna zahřívejte, průběžně míchejte a sbírejte pěnu, pokud se tvoří. Nechte "táhnout" asi hodinu, mezitím si připravte sklenice. Vyplachuji je vroucí vodou, následně vložím do rozehřáté trouby, kde se vysuší. Po vyjmutí z trouby je rovnou plním sirupem, víčka nejprve vypláchnu rumem a teprve potom pevně uzavřu a otočím dnem vzhůru. Do druhého dne nechám takto vychladnout. Připravím si etikety - fantazii se meze nekladou, je možné také ozdobit víčko překrytím látkou vystřiženou do tvaru kruhu a převázanou mašlí. A základ pro domácí limonádu je na světě. Na zdraví a krásné léto.
Těstovinový salát (pro 4-5 osob)
Romana Hrdličková
500 g těstovin (nejlépe "vrtule" a uvařené den předem)
100 g šunky
100 g tvrdého sýra
kyselé okurky (cca 3 kusy)
salátová okurka (menší)
paprika (menší)
pórek (kousek)
cibule (1 ks)
rajčata (cca 6 menších kusů)
popř. 1 vejce natvrdo
pepř, tatarská omáčka (podle chuti)
Všechno nakrájíme, smícháme a hned podáváme. Druhý den už salát nemá tu správnou chuť ?
Banánový chlebík (cca 8 porcí)
Dáša Červená
150 g špaldové mouky
1 ČL prášku do pečiva a 1 ČL sody
špetka skořice a soli
50 g pekanových ořechů
3 střední banány
100 g třtinového cukru
60 ml řepkového oleje
60 ml mandlového mléka
50 g mandlové mouky
V jedné misce smíchejte suchou směs (mouka, prášek do pečiva, soda, skořice, sůl a pekany nakrájené nahrubo). V druhé misce vidličkou rozmačkejte banány a přidejte cukr, olej, mandlové mléko, mandlovou mouku, a promíchejte. Suchou a mokrou směs smíchejte jednoduše dohromady. Těsto vylijte do olejem vymazané chlebíčkové formy (28 cm x 15 cm) a pečte cca 50 min při teplotě 180 °C. Výsledek je zaručený, ještě se nestalo, že by se nepovedl nebo že by někomu nechutnal. Ingredience nejsou z nejlevnějších, ale chlebík vydrží cca týden. Nejvděčnějším ochutnávačem je moje šestnáctiměsíční dcera a moc jí chutná. Dobrou chuť i vám.
Nejlepší jídlo je to, které nemusím sama vařit:-)
Markéta Beková
Moje doporučení - nebraňte se ochutnávání nových věcí v cizích zemích. Každý kraj má své zajímavé chutě a zvyky v rámci stravování, pokud máte možnost, poznávejte. Není nad jídlo připravené s láskou někým, kdo ví, co dělá. Ať už se k tomuto připletete v rámci dovolené, nebo vás život zavane každou chvíli na jiné místo ve světě. Dobrou chuť všem.
Kotlety z pekáčku
Klára Stáňová
500 g vepřových kotlet
8 středně velkých brambor
3 stroužky česneku
1 větší cibule
2 jablka
2 mrkve
olej na potření pekáčku
sůl
koření: kmín, pepř, máta, rozmarýn
hořčice (dle chuti)
vývar/voda podle potřeby
Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme brambory, jablka i cibuli, oškrábeme mrkev. Brambory nakrájíme na menší kousky a krátce (5-10 minut) povaříme v osolené vodě. Zeleninu i jablka nakrájíme na kousky, smícháme dohromady a přidáme prolisovaný česnek. Kotlety lehce naklepeme, osolíme a potřeme kořením a hořčicí. V rozehřátém pekáčku vymazaném olejem je lehce osmahneme ze všech stran. Kotlety vyndáme, jakmile se zatáhnou, a do pekáčku nasypeme brambory a na ně zeleninu s jablky. Nakonec navrch poklademe kotlety a zalijeme vývarem tak, aby se brambory odspodu nepřipalovaly. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut přikryté, pak 15 minut otevřené. Dobrou chuť i vám.
Tvarohové rohlíčky
Míša Váchová
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g Hery na pečení/máslo
1 vejce
1 smetana ke šlehání
špetka soli
Náplň:
Tvarohová - 2x tvaroh ve staniolu,
rum dle chuti, vanilkový cukr,
3 lžíce vanilkového pudinku
Marmeládová
Povidlová
Postup:
Zpracujeme nelepivé těsto, v igelitovém sáčku se nechá odpočinout v lednici asi hodinu, těsto rozdělíme na tři díly a postupně vyválíme do kruhu, asi 4 mm tlustého na výšku.
Kruh rozdělíme na osm trojúhelníků a dáme na něj náplň (k širšímu kraji trojúhelníku) a trojúhelníky stočíme do rohlíčku.
Pečeme na pečicím papíru 30 min. na 170 stupňů.
Vychladlé rohlíčky sypeme moučkovým cukrem.