Objev svůj talent: Evropský týden odborných dovedností

Vydáno: 3 minuty čtení

Na příležitosti odborného vzdělávání upozorňuje ve dnech od 20. do 24. listopadu Evropský týden odborného vzdělávání, který již podruhé vyhlásila Evropská komise. Pod heslem Objev svůj talent navazuje na loňský úspěšný ročník, do kterého se zapojilo více než 700 000 osob po celé Evropě.

V České republice byl koordinací celého týdne pověřen Dům zahraniční spolupráce, který při této příležitosti organizuje řadu akcí, které jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.naerasmusplus.cz.

V České republice se každoročně na střední odbornou školu, ať do oboru zakončeného maturitní zkouškou nebo výučním listem, hlásí naprostá většina žáků posledního ročníku základní školy. „Analýzy budoucího vývoje poukazují na velkou perspektivu technických oborů, kde zaměstnavatelé dlouhodobě volají po kvalifikovaných absolventech. Dostatek specialistů a techniků přitom bude klíčovým faktorem ekonomického rozvoje, inovací a konkurenceschopnosti,“ říká ředitel Odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT Petr Bannert.

Slavnostní zahájení celého týdne se uskuteční 20. listopadu v prostorách MŠMT. Dům zahraniční spolupráce vyzval zástupce škol a organizací, aby se do týdne zapojili pořádáním vlastních akcí, jako je např. posílení partnerství a prostupnosti mezi světem práce a vzděláváním, klíčové kompetence a dovednosti, zajištění kvality v odborném vzdělávání a přípravě, apod. V interaktivní mapě na webu najdete přes šedesát různých akcí po celé České republice.

„Po celé Evropě se uskuteční na národní, regionální i místní úrovni aktivity, jejichž cílem je ukázat špičkovou kvalitu odborného vzdělávání a přípravy, zvýšit jeho atraktivitu a prestiž, a inspirovat jednotlivce bez rozdílu věku, aby v sobě dokázali objevit svoje schopnosti a talent,“ říká ředitelka Domu zahraniční spolupráce Dana Petrova.

Ve dnech od 22. do 24. listopadu proběhne veletrh Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích, na kterém se návštěvníci potkají s učni, kteří se podělí o své zkušenosti ze stáže Erasmus+. Na veletrhu bude možné seznámit se s aktuální nabídkou učebních a maturitních oborů a oborů v maturitních oborech s odborným výcvikem, což pomůže ujasnit si, na jakou školu se v budoucnu hlásit. U jasně humanitně profilovaných žáků není volba složitá. Dosud nevyhranění žáci se seznámí s výhodami, které přináší odborné vzdělávání. U vhodně zvoleného oboru žák uplatní svoje silné stránky, posílí svou motivaci a posílí možnosti budoucího uplatnění v oboru.  K tomu je nezbytný dostatek informací.

 „Kromě služeb kariérových poradců na školách mohou žáci a rodiče využít stránky www.infoabsolvent.cz, které poskytují ověřené a úplné informace o studiu, náplni jednotlivých oborů i podmínkách přijímacího řízení,“vysvětluje Helena Úlovcová, náměstkyně pro řízení sekce pro analýzy, kvalifikace a odborné vzdělávání z Národního ústavu pro vzdělávání, který web Infoabsolvent  spravuje. „Pro váhající či nerozhodnuté je připraveno Centrum kariérového poradenství, kde mohou volbu školy zdarma konzultovat.“

Zdroj