Nový podcast Zapojme všechny – studentka s panickou a smíšenou úzkostně depresivní poruchou

Vydáno: 1 minuta čtení

Adéla, studentka Ostravské univerzity, již několik let trpí panickou a smíšenou úzkostně depresivní poruchou. V novém podcastu Zapojme všechny vypráví o studiu na střední a vysoké škole a o problémech, s nimiž se se svou diagnózou potýká. Jak se cítila? Proč proplakala celé dny a co by jí pomohlo, a co ji naopak sráželo ke dnu? Kdy se dozvěděla diagnózu? Vyhledala by pomoc dřív? Jak se se svou diagnózou vypořádává dnes?

Příběh studentky speciální pedagogiky na Ostravské univerzitě Adély ukazuje, jak by včasná diagnóza odborníků, a především otevřená komunikace s blízkým sociálním okolím a učiteli (její i jejích rodičů), mohla usnadnit nejen studium, ale i běžný život. U Adély propukla panická porucha a smíšená úzkostně depresivní porucha v době dospívání. Projevy poruchy blízkézapoj sociální okolí a rodinní příslušníci nejprve přičítali pubertě a adaptaci na změnu. Adéla v té době totiž měnila školu a sžívala se na soukromém gymnáziu s novým kolektivem a učiteli. Nikdo, včetně jí samé, si dlouhou dobu nepřipouštěl, že její obtíže nejsou jen stresovou reakcí na zátěž. 

O tom, jak a kdy zjistila diagnózu a co tomu předcházelo. jak v současné době funguje na vysoké škole, ale i co je panická a smíšená depresivní porucha se dozvíte v podcastu.

Celý podcast i konkrétní tipy a doporučenou literaturu najdete pod odkazem: https://zapojmevsechny.cz/clanek/detail/podcast-10-dil-panicka-porucha-a-studium-na-stredni-a-vysoke-skole

 Řízení školy online

Zdroj: NPI ČR