„Nemluvím, stejně mě neposlouchají“. MPSV informuje školáky o jejich právech

Vydáno: 2 minuty čtení

Téma dětských práv chce MPSV školákům přiblížit prostřednictvím připravené vzorové hodiny občanské výchovy. V rámci informační kampaně Právo na dětství ji připravilo ve spolupráci s MŠMT, spolkem Vteřina poté a Asociací učitelů občanské výchovy a společenských věd. Rádi by společně do projektu zapojili co největší počet škol.

Úmluva o právech dítěte obsahuje 54 článků. Chceme děti i rodiče seznámit alespoň se základními z nich. Těžko mohou děti svá práva vyžadovat, když o nich ani nevědí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Na prvním místě musí být vždy to, co je nejlepší pro konkrétní dítě. Pokud je to možné, má právo znát své rodiče a také má právo na jejich péči. Též má právo svobodně se vyjadřovat ve všech záležitostech, které se jej dotýkají, například u soudu, má právo na pomoc sociálního pracovníka,“ dodala ministryně.

Dětská práva jsou již běžně součástí osnov základních škol, často se ale skrývají pod jinými tématy. MPSV proto připravilo ve spolupráci s odborníky na dětská práva vzorovou hodinu, jejímž prostřednictvím by v rámci probíhající informační kampaně Právo na dětství rádo oslovilo najednou co nejvíce dětí ve věku 13–14 let a jejich rodiče. Na webových stránkách akceproskoly.pravonadetstvi.cz mohou školy mimo jiné využít připravenou metodiku vzorové hodiny, případně čerpat informace při tvorbě hodiny vlastní. Učitelé mají dále k dispozici různé kvízy a domácí úkoly, které mohou děti řešit i s rodiči. Podpora na internetu bude učitelům k dispozici i po skončení této akce, která probíhá od září do konce října.

Snažili jsme se vytvořit hodinu na téma dětských práv tak, aby žáky skutečně zaujala. I když je tato kampaň časově omezena, doufám, že z dětských práv se stane téma nadčasové,“ dodala ministryně Marksová.

Vzhledem k odbornosti projektu byla třeba meziresortní a odborná spolupráce. Proto MPSV kontaktovalo příslušné odbory Ministerstva školství, které celý projekt podpořilo. Spolupráce na různých úrovních mezi zúčastněnými institucemi a rezorty je základem transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny, kterou MPSV v současné době realizuje.