Němčina vytlačila Španělštinu. Zájem o její výuku vzrostl za poslední tři roky o 36 procent

Vydáno: 3 minuty čtení

Angličtina, němčina a španělština, to je žebříček nejžádanějších jazykových kurzů podle devítiletého sběru dat, který realizuje vzdělávací společnost Tutor mezi zájemci o výuku jazyků. Po třech letech se německý jazyk umístil na druhém místě hned za angličtinou a na bronzovou příčku odsunul španělštinu. Zájem o její výuku naopak v posledních třech letech stagnuje.

V průběhu devíti let, kdy Tutor provádí sběr dat, prošlo jeho kurzy anglického jazyka přes 32 tisíc studentů. Přesto, že zájem o angličtinu je za poslední tři roky stále stejný, neroste, drží si tento cizí jazyk stále první pozici. Naopak výrazný nárůst zájmu zaznamenala výuka německého jazyka a to za poslední tři roky o 36 procent. Kurzů se primárně účastnili lidé ve věku 35 až 45 let. „Letos se ta situace změnila. Do kurzů německého jazyka se hlásí mladí lidé do 27 let. Z výsledků dotazníkového šetření mezi studenty vyplynulo, že u 87 procent z nich je hlavní motivací ke studiu možnost najít si lepší zaměstnání,“ uvedla Martina Šmídová, ředitelka vzdělávací společnosti Tutor.  

Vedle němčiny se za poslední tři roky zvýšil zájem také o výuku italštiny a to o 51 procent a cizinci se zase chtějí učit česky. Pokud jde o kurzy ruského jazyka, pak se výrazně změnilo věkové složení studentů. Kurzy začali navštěvovat dospělí ve věku 25 až 35 let, kteří se tento jazyk neučili povinně ve škole, a většina z nich si tak chce zajistit kariérní postup v práci. „Z našich dat také vyplynulo, že proti loňsku vzrostl počet studujících matek na rodičovské dovolené a to o 12 procent. Jsou pravidelnými frekventantkami našich kurzů a i při péči o dítě mají zájem o rozšíření nebo udržení kvalifikace,“ doplnila Martina Šmídová.

Jinou motivaci ke studiu cizích jazyků mají studenti nad 60 let. Téměř 36 procent se věnuje studiu z důvodu cestování, pro 28 procent je to záliba a forma relaxace, zhruba 15 procent to bere jako trénink paměti a v neposlední řadě asi dvě procenta uvedla, že se potřebuje domluvit s rodinnými příslušníky.

O vzdělávací společnosti Tutor

Tutor je vzdělávací společnost, která nabízí svým klientům jazykové kurzy, přípravné kurzy na státní maturitu, přípravné kurzy na přijímací zkoušky na VŠ, pomaturitní studium a od roku 2015 také on-line kurzy pod značkou koorzy.cz. Kurzy pořádá v 10 městech po celé České republice. Založena byla roku 2000 a jejím cílem je nabídnout každému zákazníkovi co nejširší nabídku vzdělávání prvotřídní kvality dle jeho potřeb a přání.

Více na: www.tutor.cz.

Kontakt pro média:

Alena Maršálková, email: alena.marsalkova@relativepr.cz, tel.: 730 870 013