Největší přání získalo první místo v ceně za inovace ve vzdělávání EDUína 2019!

Vydáno: 2 minuty čtení

Dne 29. ledna 2020 proběhlo slavnostní vyhlášení cen za inovace ve vzdělávání EDUína 2019. Kniha a metodika Největší přání vzdělávacího programu Varianty Člověka v tísni získala první místo v ceně odborné poroty. Odborná porota ve svém zdůvodnění uvedla, že cenu udělila především: „Za to, že autoři pomáhají dětem porozumět velkým problémům a pomáhají malým i velkým učitelům v tomto smyslu pracovat s malými dětmi.“ Mezi deset finalistů, kteří se představili během slavnostního večera, se vedle Největšího přání probojovala i metodika Active Citizens.

Kniha Největší přání vznikla ze spolupráce vzdělávacího programu Varianty, spisovatelky Ester Staré a ilustrátorky Daniely Olejníkové. Prostřednictvím putování plyšového koníka z Asie do Evropy se v ní děti seznamují s otázkami současnosti, jako je jinakost, výroba hraček, námořní doprava, konzum, migrace či přátelství. K tématům byly vytvořeny lekce pro výuku na 1. st. základní školy, které lze využít v různých předmětech a zároveň pomáhají dětem rozvíjet čtenářskou a kritickou gramotnost.

Veronika Endrštová, spoluautorka metodiky Největší přání řekla: „Dnešní svět je propojený, což má zásadní vliv na to, jak se bude vyvíjet budoucnost dětí. Proto je důležité, aby děti takovému světu rozuměly, uměly se v něm orientovat a jednat. Nežijeme na uzavřeném ostrůvku, ale všechno co děláme nebo používáme souvisí se životem a světem i hodně daleko od nás. Knížka a metodika Největší přání jsou skvělé v tom, že pomáhají učitelům tenhle rozměr srozumitelnou formou přenést do tříd.“

Podívejte se na krátký videospot o knize Největší přání

S knihou Největší přání a s tím, jak pracovat s metodikou, se mohou učitelé seznámit na semináři. Nejbližší kurz otevíráme 27. března.

Řízení školy online

Zdroj: Tisková zpráva Člověk v tísni ze dne 30. ledna 2020