Nejčastější dotazy ke školství a koronaviru

Vydáno: 5 minut čtení

Na základě aktuálních opatření Ministerstva zdravotnictví byly upraveny informace týkající se nošení roušek a pořádání hromadných akcí.

Roušky – V budově školy či školského zařízení není povinnost nosit roušky. Povinnost nošení roušek by se však mohla vztahovat na pořádání hromadných akcí (více u informací k hromadným akcím). Zavedení povinnosti nosit roušky se řídí podle stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví, tzv. semaforu. V případě, že bude okres zařazen do stupně pohotovosti II (oranžová barva), zavede příslušná krajská hygienická stanice povinnost nošení roušek ve společných prostorech škol a školských zařízení (info dostupné také v manuálu).

Pořádání hromadných akcí – Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 24. 8. 2020 (dostupné ZDE) zakázalo pořádání hromadných akcí nad 1000 osob (pokud se pořádají převážně ve vnějších prostorech), resp. do 500 osob (pokud se pořádají převážně ve vnitřních prostorech) s tím, že je povinnost nosit ochranné prostředky k zakrytí úst a nosu v případě, že počet účastníků ve stejný čas přesahuje 100 osob. Obecně se nedoporučuje, aby školy a školská zařízení pořádaly hromadné akce, pokud se ale rozhodnou hromadnou akci pořádat, jsou povinny řídit se uvedeným mimořádným opatřením. V případě škol a školských zařízení se bude jednat především o kulturní představení (např. školní představení, besídky), hudební představení , sportovní akce (např. sportovní soutěže) či o slavnosti (např. vítání žáků prvních ročníků s rodiči). V případě, že se škola či školské zařízení rozhodne hromadnou akci uspořádat, doporučujeme nastavit pravidla tak, aby se minimalizovalo riziko šíření nákazy.

Chronické onemocnění vykazující známky infekčního onemocnění - U chronicky nemocných žáků či alergiků s přetrvávajícími příznaky jako rýma a kašel potvrzuje praktický lékař pro děti a dorost, že se nejedná o infekční onemocnění. Po odevzdání lékařského potvrzení je dítěti umožněn vstup do budovy školy. Potvrzení se odevzdává pouze jednou.

Distanční vzdělávání - od 1. září se vzdělávání dětí/žáků/studentů vrací zpátky k prezenční formě, distanční způsob vzdělávání bude jen v případech, které stanoví připravovaná novela školského zákona, jedná se o případy, kdy je v důsledku krizových nebo mimořádných opatření nebo z důvodu nařízení karantény, znemožněna osobní přítomnost většiny dětí/žáků/studentů alespoň jedné skupiny/třídy/oddělení/kurzu). O přechodu na distanční způsob vzdělávání nemůže mimo uvedené případy rozhodovat ředitel školy nebo zákonný zástupce.

Mimořádné finance na ICT vybavení – Tyto prostředky jsou určeny pouze pro veřejné základní školy, bližší informace ZDE. Mateřské školy, střední školy nebo nižší ročníky víceletých gymnázií tyto speciální prostředky neobdrží. Soukromým a církevním školám se zvýšený objem prostředků projeví ve finančních prostředcích, které obdrží v roce příštím. Při pořizování učebních pomůcek je třeba postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek a podle vnitřních předpisů příslušné organizace. Pokud však zřizovatel nad rámec zákona stanovil organizaci přísnější postup, doporučujeme postup se zřizovatelem konzultovat.

Kroužky – nejsou zakázány, nicméně MŠMT doporučuje zvážit jejich realizaci a v případě, že kroužky realizovány budou, doporučujeme zvážit nastavení podmínek tak, aby se minimalizovala možnost přenosu nákazy (neměnit skupiny dětí, dodržovat všechna hygienická a jiná doporučení).

Družiny a školní kluby - ředitel školy by měl zvážit organizaci oddělení školní družiny či školního klubu tak, aby oddělení, popřípadě skupina byla tvořena žáky jedné třídy, popřípadě několika předem daných tříd. Pokud to není možné, je třeba dodržovat pravidla popsaná v manuálu a hygienická opatření vyhlášená Ministerstvem zdravotnictví.

Vysoké školy – MŠMT vydá doporučení také pro vysoké školy, a to v dostatečném předstihu před začátkem akademického roku v říjnu.

Výuka plavání – plavecký výcvik není zakázán nebo omezen, doporučujeme řídit se hygienickými a provozními pravidly uvedenými v manuálu.

ZUŠ – provoz ZUŠ není přerušen ani omezen, řídí se podle manuálu.

Učitel v karanténě jak píšeme v manuálu, pokud bude učiteli nařízena karanténa, je možné, aby se dohodl s ředitelem školy na tom, aby vykonával práci z jiného místa; pokud toto možné nebude, je učitel z pohledu právních předpisů v obdobné situaci jako v případě nemoci.

Internáty a domovy mládeže – není omezen nebo přerušen jejich provoz, v manuálu uvádíme doporučení vyčlenit prostory pro případné zajištění karantény pro ubytované.

Jídelny - doporučujeme neumožňovat samoobslužný výdej jídel, dále doporučujeme, aby příbory jednotlivě vydával pracovník školní jídelny.

Praxe studentů pedagogických škol (SŠ, VOŠ i VŠ) na školách je možná, musí být dodržována mimořádná a hygienická opatření.

Slavnostní uvítání prvňáčků - nejsou obecně zakázána, avšak v manuálu doporučujeme, aby u těch aktivit, které nejsou pro naplnění školního vzdělávacího programu nezbytné a dochází při nich ke koncentraci vyššího počtu lidí, došlo ke zvážení nutnosti pořádat je. Pokud se rozhodnete akci pořádat, doporučujeme zvážit podmínky, za kterých se tato akce bude pořádat s ohledem na minimalizaci možnosti přenosu nákazy.

 

Zdroj: https://www.msmt.cz/nejcastejsi-dotazy-ke-skolstvi-a-koronaviru-1