Návrh státního rozpočtu neodpovídá slíbenému růstu platů ve školství

Vydáno: 2 minuty čtení

Návrh státního rozpočtu na příští rok je zřejmě v rozporu se slibovaným růstem platů ve školství. Pro učitele i nepedagogy počítá s navýšením o 9,3 miliardy korun, ačkoli ministr školství Robert Plaga po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou v září potvrdil pro samotné pedagogy růst o 11 miliard. Pro nepedagogy slíbil ministr zhruba 1,5 miliardy navíc proti letošku, návrh rozpočtu ale peníze pro ně zvlášť nezmiňuje. Nejasné zůstává také rozdělení peněz do pevné části platů a odměn. ČTK to řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Podle odborářů se v současném návrhu státního rozpočtu píše o menším objemu peněz. Mají  pochybnosti, zda vláda dodrží programový závazek, že platy pedagogů v příštím roce vzrostou na 150 procent průměrného platu z roku 2017, což by mělo být zhruba 47.000 Kč. Průměrný výdělek učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil 38.951 Kč hrubého měsíčně. Průměrná mzda v ČR byla 34.077 Kč.

Návrh ani nezmiňuje sumu peněz pro nepedagogické pracovníky a píše se v něm o navýšení jejich výdělků o 4,3 procenta místo sedmi procent, řekl František Dobšík. Odboráři to považují za nedostatečné pro splnění vládního slibu zvednout příjmy nepedagogů v příštím roce na přibližně 26.000 korun.

Podle Františka Dobšíka zatím ministerstvo odborům neposkytlo  podklady k výši platů za první pololetí letoška, na základě kterých se měla vést debata o rozdělení peněz v příštím roce do tarifů a nadtarifů. Poslední školská tripartita se sešla na konci srpna. Další zatím naplánovaná není. K jednání už vyzvala vládu i Českomoravská konfederace odborových svazů.

Odborářům také vadí snížení peněz na asistenty pedagoga o 0,9 miliardy korun. Asistentů pro handicapované by ve školách mělo ubýt kvůli novele vyhlášky o inkluzi, která ale ještě není schválena a je k ní řada připomínek.

V dokumentech ve formátu pdf níže naleznete stanovisko svazu k návrhu státního rozpočtu na rok 2021, zaslané ministru školství. V pondělí (12. 10.) se má konat jako videokonference velká tripartita a první bod jednání je návrh státního rozpočtu na rok 2021. Naše stanovisko převzala Českomoravská konfederace odborových svazů a bude a bude ho  uplatňovat.

Zdroj: https://skolskeodbory.cz/navrh-statniho-rozpoctu-neodpovida-slibenemu-rustu-platu-ve-skolstvi