Nadaných dětí je v českých školách daleko víc, než ukazují statistiky

Vydáno: 1 minuta čtení

Osmý díl seriálu České televize „Ochránce“ se tuto neděli věnoval tématu nadaných dětí. Statistiky ministerstva školství evidují zhruba tisícovku mimořádně nadaných žáků. Podle odhadů odborníků jich je ve školách až dvacetkrát tolik.

Mimořádně nadané děti se ve školách mohou setkat s nepochopením a někdy i se/nebo se šikanou. Školám chybí odborníci, kteří by nadané dítě dokázali vytipovat.

Situaci můžou pomáhat řešit například týmy duševního zdraví, které spustil Nadační fond Eduzměna. Týmy začaly od letošního léta působit na Kutnohorsku. Poskytují psychosociální podporu tam, kde je potřeba. V týmu je dětský psychiatr, klinický psycholog a psychologové s praxí ve školství, speciální pedagogové i sociální pracovníci a specializované zdravotní sestry. Dva mobilní týmy zatím působí v ORP Kutná Hora a které. Hledají cestu, jak nejlépe podpořit nejen děti a mladé lidi s psychickými problémy, ale také jejich rodiny a školy.

Více informací o týmech poskytující psychosociální podporu

Více informací a tipy, jak poznat nadané děti

Diskuze k osmému dílu seriálu Ochránce, který pojednával o sebevraždě chlapce, u nějž nebylo včas rozpoznáno mimořádné nadání.

Zdroj: https://www.eduin.cz/tiskove-zpravy/tiskova-zprava-nadanych-deti-je-v-ceskych-skolach-daleko-vic-nez-ukazuji-statistiky/