Na strojárně otvírají unikátní prostor nejen pro tvořivé studenty

Vydáno: 2 minuty čtení

Svaz průmyslu a dopravy spolu s ministerstvem školství vyhlásily rok 2015 „Rokem průmyslu a technického vzdělávání“. Řadou akcí chtějí zlepšit image průmyslových podniků, řemesel, technických či učňovských oborů a zvýšit zájem dětí a studentů o vědu. Skvělá myšlenka, která by měla být rozvíjena. Fakulta strojní ČVUT v Praze se k ní opět připojuje a tentokrát připravila unikátní prostor nejen pro tvořivé studenty. Slavnostní otevření a předání do užívání proběhne v pražských Dejvicích v pondělí 27. dubna.

Fakulta strojní ČVUT v Praze se tímto počinem rozhodla představit unikátní prostor „Rýsovna“. Rýsovna se stane místem, kde se mohou studenti scházet, tvořit, diskutovat, studovat, družit se a nechat se inspirovat. Své místo u stolu si však musí student zasloužit. Rýsovna nemá sloužit jako odpočívárna mezi přednáškami. Jde o sdružování a pěstování talentovaných studentů, jako je například tým Formula student z Ústavu automobilů, spalovacích motorů a kolejových vozidel nebo skupina virtuální elektrárny Cenelín z Ústavu energetiky. Patří sem i studenti, kteří se chtějí zapojit do dění Fakulty strojní. Dále je zde prostor pro studenty, kteří „chtějí dělat víc“. Rýsovna má několik zón. Studijní, pracovní, prezentační a odpočinkovou.

Velký význam má tento prostor pro práci PR oddělení Fakulty strojní při kampaních pro střední a základní školy. Díky Rýsovně, tak vznikl prostor pro studentské workshopy a konference, jakož i pro setkávání průmyslových podniků s profesory a studenty FS ČVUT, či „Káva na ČVUT“ jako brainstorming profesorů a studentů s vývojáři firem.

Děkan FS ČVUT prof. Michael Valášek tak plní jeden ze svých záměrů a dodává: „Univerzity mají svoje základní poslání, kterým je předávat znalosti další generaci a vytvářet nové. V inženýrských oborech být i zásobárnou inovačního potenciálu pro průmysl. Kromě toho je ovšem nutné zvládat i další funkce.  Od výuky a výzkumu až po propagaci. V neposlední řadě je to oblast, kterou nazývám sociální tmel a zábava. Hledali jsme proto místo, kde by se tyto aktivity daly provádět, a bývalá rýsovna se díky pokroku stala ideálním místem. Věřím, že přispěje ke vzniku nových inženýrských nápadů“.