Na navýšení platů poslalo MŠMT 1,9 mld.

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poslalo v závěru letošního roku na navýšení platů ve školství 1,9 mld. korun, peníze na zvýšení platů od listopadu jsou dostatečné. Celkem letos dostaly kraje na platy pedagogů a nepedagogů o téměř 9 mld. korun více než v roce 2016. Po jednání se zástupci školských odborů krajských úřadů to řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech.

Jsem maximálně spokojen, jedná se o nejvyšší meziroční navýšení peněz na platy od revoluce, upozornil ministr Štech.

Na navýšení učitelských platů v listopadu a prosinci dostaly kraje v průměru 7 416 Kč na jeden pracovní úvazek, to znamená navýšení o 3 708 Kč/měsíc. Na platy nepedagogických pracovníků škol poslalo MŠMT do konce roku v průměru 3 110 Kč na jeden pracovní úvazek, tedy 1 555 Kč/měsíc. Nic tedy nebrání tomu, aby se učitelům zvýšil tarifní plat o 15 % a nepedagogickým pracovníkům škol o 10 %. Navýšení se poprvé projeví v prosincové výplatě.

Vláda rozhodovala o navýšení platů v době, kdy ještě nebyly známy přesné počty pracovníků školství v tomto školním roce. Statistiky se totiž každoročně sbírají k 30. září a zpracované jsou až v průběhu listopadu. Schválená částka na navýšení platů byla proto vypočítána na základě statistik z roku 2016. Protože v tomto školním roce vzrostl počet pracovníků školství o 7785 úvazků, byla původní výše dotace na platy krácena o 1,3 %. Tato částka představuje 25 milionů korun pro všech 14 krajů. V přepočtu na jednoho pedagoga to pak znamená snížení dotace o 49 Kč za měsíc, u nepedagoga pak 20 Kč za měsíc.

Přitom každoroční praxe ve školách je taková, že se v rozpočtu nechává rezerva v objemu mzdových prostředků na neočekávané situace v závěru roku (např. zvýšená nemocnost a tedy zvýšený počet hodin suplování). Tuto rezervu pak na konci roku rozdělí ředitel v odměnách. Pracovníci škol se tedy nemusejí obávat, že by jim bylo kráceno osobní ohodnocení.

Zdroj