Můžeme se těšit na další Noc literatury

Vydáno: 3 minuty čtení

Už ve čtvrtek 9. května začíná od 18. hodin třináctý ročník Noci literatury. Známé herecké osobnosti budou číst v 63 městech v České republice úryvky knih zahraničních autorů. Díky Noci literatury se návštěvníci opět dostanou do nevšedních nebo i běžně nedostupných míst. Česká centra organizují Noc literatury také v Evropě i v zámoří. Vstupné na všechna místa je zdarma. 

Současná literatura, netradiční místa, známé herecké osobnosti – to je literární happening Noc literatury, který se v roce 2019 koná již potřinácté. Co se týče samotné Prahy, devatenáctka v letopočtu je pro tento ročník symbolická: 19 herců bude číst na 19 místech ukázky z 19 zahraničních knih v nových překladech. Letošní nabídku tak tvoří 19 zajímavých a veřejnosti často běžně nedostupných míst Prahy 2 v oblasti Karlova, Albertova, Vyšehradu, Podskalí a Nového Města. 

Vyhledávánými místy happeningu se pravděpodobně stanou sídlo Dopravy a skladu dekorací Národního divadla ApolinářJedličkův ústav na Vyšehradě nebo Parník Vyšehrad.  V Galerii Tančící dům, která sídlí v ikonické stavbě navržené Vlado Miluničem a Frankem O. Gehrym, nalezne návštěvník vedle samotné „výstavy čteného slova“ v rámci Noci literatury také  kvalitní české i světové umění. Geograficky nejvýše položeným místem je Zemská porodnice Kaple sv. Kříže u Apolináře, nejhlouběji se návštěvníci ponoří na palubu parníku Vyšehrad či do prostor galerie Display. 

Pozvání k pražskému „nočnímu čtení“ letos přijali Pavol Smolárik, Lukáš Hlavica, Tereza Voříšková, Miroslav Táborský, Maryana Kozak, Filip Březina, Zuzana Bydžovská,  Markéta Frösslová, Patrik Děrgel, Milena Steinmasslová, Martin Pechlát, Jiří Suchý z Tábora, Antonie Formanová, Vladimír Škultéty, Petr Vančura,  Vladimír Polívka, Martin Myšička, Daniel Bambas, Jiří Štrébl, Igor Bareš.

Rok 2019 je také rokem několika výročí, a to hlavní, 30 let od Sametové revoluce, inspirovalo právě Noc literatury při výběru čtecích míst, která částečně kopírují trasu studentské demonstrace 17. listopadu 1989. Tak jako přinesl rok 1989 větší otevřenost české společnosti, stejně tak se otevírá i Noc literatury. Podruhé je její součástí romská literatura a novinkou je zařazení ukrajinské literatury, a to konkrétně čtení z knihy Oksany Zabuško „Muzeum opuštěných tajemství´“

Iniciátorem a hlavním organizátorem dnes již mezinárodní literární události jsou Česká centra. Noc literatury připravují ve spolupráci s EUNIC (European Union National Institutes for Culture), zahraničními velvyslanectvími a nakladatelstvím Labyrint. Každá z devatenácti zúčastněných zemí představí jednoho svého současného autora v novém českém překladu.  

Další informace zde: www.nocliteratury.cz

Novinka

NOC LITERATURY PRO DĚTI

Čtvrtek 9. května, 13.00 - 18.00, Botanická zahrada, Na Slupi 433/16, Praha 2

Novinkou letošního třináctého ročníku je bonbonek v podobě dětského čtení a hravých interaktivních dílen. Samostatná akce, která se bude konat 9. května od 13. do 18. hod. v Botanické zahradě, nese název Noc literatury pro děti - tentokrát s Českou poštou. Připravila ji Česká centra ve spolupráci  s partnerem Noci literatury Českou poštou s cílem oslovit  malé i velké čtenáře či malé filatelisty, kteří si rádi prohlížejí  známky na dopisech nebo by si je chtěli nakreslit a vyhrát pěknou cenu. Děti si budou moci také vytvořit vlastní zahrádku ve sklenici, poslechnout si čtení pohádkové babičky  nebo si jen listovat v dětských knihách evropských autorů.

 
 

Zdroj: http://www.msmt.cz/muzeme-se-tesit-na-dalsi-noc-literatury