Musí ukrajinské děti chodit v Česku do školy? Ano, musí!

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle platných českých zákonů, které se vztahují i na vás, musí všechny děti, kterým bylo šest a více let do 31. 8. 2022, zahájit povinnou školní docházku nejpozději po 90 dnech od získání povolení k pobytu. Pro pětileté děti pak platí povinný předškolní rok v mateřské škole.

DO ŠKOLY SPOLEČNĚ / ДО ШКОЛИ РАЗОМ

Více informací: https://doskolyspolecne.cz/

Jak zajistit místo ve škole

  1. Podle místa bydliště si zjistěte, kde se nachází spádová základní či mateřská škola, do které by mělo vaše dítě chodit. Nevíte-li si rady, zeptejte se sousedů, zcela jistě vám pomohou také na obecním úřadě nebo v integračním centru. Nespoléhejte jen na ústní domluvu, podejte si ve spádové škole vyplněnou přihlášku. Je to nejjednodušší způsob, kterým si zajistíte, že se o vás úřady musí postarat. Písemnou přihlášku podejte v každém případě, i kdyby vám již někdo neoficiálně sdělil, že dítě kvůli naplněné kapacitě do školy nevezmou.
  2. Nemohou vaše dítě ve spádové škole přijmout z kapacitních důvodů? Nemusíte se obávat. Pokud po vás stát požaduje povinnou školní docházku, musí pro vaše dítě najít volné místo v některé z dalších škol ve vašem okolí. Máte stejná práva i povinnosti, jako každý jiný občan ČR. 

Užitečné informace

Společnost Meta, o. p. s. připravila celou webovou stránku s praktickými informacemi. Najdete zde vzory přihlášek do škol, vysvětlení rozdílu českého a ukrajinského vzdělávacího systému i odpovědi na důležité odpovědi na otázky: 

  • Co mám dělat, když mají ve škole plno a dítě mi nepřijmou?
  • Moje dítě neumí česky. Zvládne výuku?
  • Mohu pokračovat v online výuce na ukrajinské škole?g

A mnoho dalších. 

Zdroj: https://doskolyspolecne.cz/