MŠMT přispěje některým dětem na školní obědy

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo dotační program, z kterého budou financovány školní obědy sociálně znevýhodněným dětem. Příjemci programu budou neziskové organizace, které prostřednictvím školy nebo zařízení školního stravování zajistí úhradu za školní obědy žákům základních škol, jejichž rodiče nejsou schopni z finančních důvodů tyto obědy hradit. MŠMT vyhlásí program v nejbližších dnech a vyčlenilo na něj 30 milionů korun.

Smyslem vyhlášení dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

„Školní stravování by mělo být součástí školní docházky. Přesto, že školní obědy dětem dotujeme, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemůžou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu,“ vysvětlila záměr ministryně školství Kateřina Valachová.

Podmínky programu se budou vztahovat na žáky v základních školách bez rozdílu zřizovatele. Bude-li se jednat o soukromou či církevní základní školu, podmínkou je, že nesmí vybírat školné. Žáky vytipují školy, v nichž plní žák povinnou školní docházku, s nimiž organizace bude komunikovat. Dotace nebude určena na režijní náklady neziskové společnosti.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy povede v následujících měsících odbornou debatu o dalších návrzích a opatřeních, které povedou k celkovému zlepšení školního prostředí – to se týká nejen zajištění zdravého stravování a výchovy ke zdravému životnímu stylu včetně tělovýchovných aktivit, ale i nabídky zájmového vzdělávání a dalších volnočasových aktivit. Cílem ministryně je škola otevřená, která poskytuje všem dětem šanci na co nejlepší vzdělání.