MŠMT podporuje kampaň Česko svítí modře!

Vydáno: 1 minuta čtení

„2. dubna si připomínáme Světový den povědomí o autismu. Přesto, že některou formu autismu má 148 milionů osob a z toho 200 tisíc jich žije v naší zemi, málo se o ní ví. Právě proto velmi vítám a podporuji již III. Ročník kampaně Česko svítí modře. Připojte se i vy!"

"Modrá je barva komunikace, můžete pomoci rozsvícením modrého světla vzbudit zvědavost o informace, distribuovat informační leták, který vytvořil Vládní výbor osob se zdravotním postižením. Můžete sdílet Desatero komunikace pro nejčastější typy zdravotního postižení (Aktualizovaná verze z roku 2011). Důležité je, že každý z nás může nějak pomoci k lepší komunikaci mezi zdravými a lidmi s některou formou autismu,“ říká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Osvětová kampaň „Česko svítí modře“ vznikla jako projekt platformy Naděje pro autismus v roce 2014. Jejím cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice poruch autistického spektra (PAS) neboli autismu. Celorepubliková kampaň je oficiálně zahájena 2. dubna, který je OSN vyhlášen jako Světový den zvýšení povědomí o autismu – WAAD, a potrvá až do konce měsíce. III. ročník kampaně se koná pod záštitou Jiřího Dienstbiera - ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a přichází s tématem VZÁJEMNÁ KOMUNIKACE.