MŠMT podporuje akci Evropský týden programování

Vydáno: 3 minuty čtení

Letos v říjnu Evropský týden programování opět přispěje ke změně života obyvatel Evropy i dalších zemí – před jejich očima totiž ožijí digitální dovednosti a inovace. Od 10. do 25. října mají školy, neziskové organizace, programovací kluby a další organizace příležitost organizovat akce zaměřené na programování a informatické myšlení. 

Akce je podporována MŠMT a koordinována ze strany Národního pedagogického institutu ČR skrze Českou národní koalici pro digitální pracovní místa a dovednosti (DigiKoalice). Jedním z letošních témat některých akcí by také mohla být připravovaná revize RVP na základních školách, která by se týkala právě oblasti informatického myšlení a digitální gramotnosti a školám by tak přinesla mnoho nových informací. Na podzim totiž ukončují svou činnost dva velké koncepční projekty VŠ – https://www.imysleni.cz/ a https://digigram.cz/, které k ověření výuky “nové” informatiky zásadním dílem přispěly.

Účastníci jsou povzbuzováni, aby zorganizovali akci, přihlásili se pomocí webových stránek codeweek.eu a dali o své akci vědět ve své síti. Evropský týden programování, který letos probíhá již osmým rokem, začal jako místní iniciativa propagující kreativitu, řešení problémů a spolupráci pomocí programování a jiných činností zaměřených na využití digitálních technologií. Letos se klade zvláštní důraz na zapojení škol. Učitelé, bez ohledu na to, které předměty vyučují, jsou zváni, aby se zapojili tím, že v rámci Evropského týdne programování zorganizují se svými studenty akci. Povzbuzujeme učitele, aby svým studentům umožnili nahlédnout do světa programování a inspirovali je k hlubšímu zájmu. Ve svých třídách mohou za tímto účelem uspořádat praktické aktivity a lekce, ať už on-line, nebo off-line. MŠMT chce rozvíjet povědomí o otevřených vzdělávacích zdrojích a již existujících on-line vzdělávacích materiálech vhodných k využívání nejen v základních a středních školách, ale mohou sloužit komukoliv, kdo se chce v dané oblasti dále rozvíjet. Tento přístup je také v souladu s připravovanou Strategií 2030+.

Ve snaze podpořit co možná nejvíce žáků a studentů, aby se vydali na tvořivou cestu k programování, povzbuzujeme organizátory Týdne programování, aby se také zapojili do soutěže Code Week 4 All. Prostřednictvím svých sítí se organizátoři mohou spojit s dalšími učiteli a organizacemi pomocí jedinečného kódu, který obdrží při registraci. Partneři v rámci svých sítí pak mohou tentýž kód použít k registraci svých vlastních akcí. Ti, kdo se do Týdne programování zapojí opravdu naplno a zorganizují nejméně deset akcí, nebo zapojí tři země, mohou získat Certifikát o špičkové úrovni.

Nenechte si ujít letošní jedinečné možnosti a získejte další informace o tom, jak se zapojit do Evropského týdne programování, získejte přístup ke vzdělávacím a výukovým zdrojům o programování a zjistěte, jak zorganizovat akci – to vše na stránkách http://codeweek.eu/. Pokud chcete sledovat poslední novinky a být v kontaktu s dalšími organizátory a koordinátory, sledujte Facebook, Twitter (Codeweek EU a Codeweek CZ) či web DigiKoalice. V ČR jsou aktivními organizacemi v oblasti CODEWEEK také společnosti: TECHSOUP a SAP (program Meet and Code), Dům zahraniční spolupráce, Czechitas, Jednota školských informatiků a mnoho dalších.

 

Zdroj: https://www.msmt.cz/msmt-podporuje-akci-evropsky-tyden-programovani