MŠMT jednalo s ministerstvem zdravotnictví ohledně potravin ve školách

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy včera jednalo na úrovni náměstků se zástupci ministerstva zdravotnictví ohledně doplňkového prodeje některých potravin ve školách a školských zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví by mělo některé odborné výhrady MŠMT zapracovat do prováděcího předpisu k novele školského zákona v průběhu příštího týdne.

MŠMT jedná s ministerstvem zdravotnictví ohledně doplňkového prodeje potravin ve školách průběžně, a to v návaznosti na letošní novelu školského zákona. Podle ní by měly školy a školská zařízení více dbát na výběr sortimentu nabízeného ve školských bufetech a v potravinových a nápojových automatech. Na ten se totiž nevztahují výživové normy a inspekční kontroly, které naopak zaručují výživově vyvážené stravování ve školních jídelnách.

Ministerstvo školství proto při jednáních s resortem zdravotnictví ohledně vydání prováděcího předpisu k doplňkovému prodeji potravin ve školách usiluje zejména o to, aby jeho text byl pro školy a školská zařízení obsahově jasný, srozumitelný, ale i kontrolovatelný. Pro legislativní ukotvení je také důležité, aby vyhláška přispěla k zdravějšímu životnímu stylu dětí, žáků a studentů, a nepředstavovala pro podnikatele zvýšenou administrativní zátěž.

O bližších podmínkách upravujících doplňkový prodej potravin ve školních bufetech a automatech bude MŠMT školy a školská zařízení i odbornou veřejnost informovat po ukončení jednání s ministerstvem zdravotnictví a po finalizaci podmínek doplňkového prodeje některých potravin tak, aby měly školy a školská zařízení dostatek času nabízený sortiment upravit v souladu s platnou právní úpravou.