MŠMT bude na podzim testovat standardy kvality péče v ústavních zařízeních

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo novou Koncepci řízení a rozvoje školských zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy a preventivně výchovné péče zřizovaných MŠMT pro léta 2014 – 2020, jejíž součástí jsou i Standardy kvality péče o děti. Smyslem koncepce je vytvoření moderního funkčního systému pro zajištění profesionální péče o klienty.

Nová koncepce institucionálních změn v zařízeních zřizovaných ministerstvem školství přináší systémová řešení v oblasti posílení ambulantní péče, nové standardy kvality péče o děti v těchto zařízeních, užší spolupráci s orgány sociálně-právní ochrany dětí při snaze o návrat dětí do rodin a výchovně-vzdělávací programy zacílené na osobnostní charakteristiky jednotlivých dětí.

Standardy kvality péče bude ministerstvo školství testovat v praxi na podzim, poté je zapracuje do konce roku 2014 do vyhlášky o standardech kvality péče ve školských zařízeních. „Cílem standardů kvality je monitorovat, nastavit a zvyšovat kvalitu péče o děti v institucionálních zařízeních tak, aby nebyla jediným zdrojem posuzování pouze předložená dokumentace, řekl ke standardům ministr školství Marcel Chládek.  Dalším krokem bude novelizace vyhlášky upravující podrobnosti výkonu ústavní a ochranné výchovy z důvodu postupné optimalizace a transformace zařízení.

Jedním ze standardů je například to, že dítě musí vědět, jak o něj bude v zařízení pečováno, kdo se o něj bude starat a co se od něj očekává. Dalším bodem je třeba i to, že dítěti příslušní pracovníci poskytnou individuální podporu pro jeho komplexní rozvoj.

Ministerstvo školství proto v dohledné době spustí Databázi zařízení, kde bude uveden typ zařízení, druh poskytovaných služeb, kapacity a naplněnost zařízení. Databáze bude přístupná orgánům sociálně právní ochrany dětí, diagnostickým ústavům, soudům a zřizovatelům při rozhodování o umísťování či přemísťování dětí.