Mladé dokumentaristy z Prahy 1 nezastavil ani koronavir a příběhy svých pamětníků představí na slavnostní on-line prezentaci

Vydáno: 3 minuty čtení

Ve středu 18. listopadu 2020 od 17 hodin se uskuteční slavnostní ON-LINE prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který přibližuje vzpomínky devíti proslulých i méně známých pamětníků z Prahy 1, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky. Projekt organizuje společnost Post Bellum za podpory městské části Praha 1.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Praze 1 konal letos potřetí, se zapojilo celkem devět týmů ze tří základních škol a jednoho gymnázia. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Vodičkova, ZŠ Brána jazyků, ZŠ sv. Voršily a Gymnázia J. Gutha Jarkovského. Zapojilo se téměř 40 žáků a 9 učitelů. Žáci nejprve natáčeli celoživotní vzpomínky pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci. Kromě rozhlasových reportáží vznikla i jedna video reportáž a jedna nádherná animace.

V mozaice zajímavých osobností letos najdete hned dva výtvarníky – prvním je Kurt Gebauer - uznávaný sochař, jehož díla můžeme vidět po celém světě. Přesto, že byl nucen tvořit v komunistickém Československu a špatný kádrový posudek mu znemožnil studovat na UMPRUM, šel si dále za svým snem a stal se úspěšným umělcem. Druhým je David Němec - výtvarník, který se narodil jako páté ze sedmi dětí do rodiny psychologů Dany a Jiřího Němcových. Jejich byt v Ječné ulici byl útočištěm pro lidi z disentu a undergroundu, rodiče podepsali Chartu již v roce 1977 a přišli o práci. Děti zachytily také vzpomínky Gabriela Janouška, syna odbojáře, který v 10 letech zůstal sám se sestrou, protože oba rodiče byli ve vězení. Byl považován za syna velezrádce, přesto se díky své milované kanoistice stal olympionikem a po roce 1989 se splnil jeho další velký sen - učit na vysoké škole. Další osobností, jejíž osudy děti sledovaly, byl disident a signatář Charty 77 Jiří Holba nebo televizní a rozhlasová novinářka Otta Bednářová. Mezi pamětníky je také příběh Anny Husové, která prožila dětství na malé vesnici v Jižních Čechách a vliv války pocítila na svém životě – její vyprávění skrývá spoustu vzpomínek od ukrývání ruské rodiny, až po střílení Němců na konci války.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení historik Eduard Stehlík, editor Českého rozhlasu Ladislav Dvořák a pedagog Lukáš Jiříček posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem a nakonec z nich vybere tři vítězné projekty. Prezentaci bude moderovat Jarmila Balážová a je přístupná veřejnosti. Neváhejte a připojte se k on-line prezentaci. Kontaktujte nás a my vám pošleme jednoduchý odkaz k připojení.

 „Máme velkou radost, že je projekt na Praze 1 již zavedený a stal se  vítaným obohacením při výuce moderních dějin, a to jak ze strany žáků, tak pedagogů,“ řekla Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1

            „Je téměř neuvěřitelné, že se v době koronaviru zapojily všechny školy, které se účastnily i loni; jsme velice pyšní na všechny učitele i žáky z Prahy 1, kteří příběhy svých pamětníků zpracovali navzdory všem opatřením proti šíření koronaviru a zavřeným školám na jaře i na podzim,“ uvedlaMichaela Szkála,koordinátorka z organizace Post Bellum.

Zdroj: Tisková zpráva Příběhy našich sousedů, Praha 1, Post Bellum, o. p. s.