Mistrovská zkouška v budoucnu nahradí u učebních oborů maturitu

Vydáno: 1 minuta čtení

Na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vrcholí přípravy mistrovské zkoušky, která v budoucnu nahradí u některých oborů maturitu. Vedení ministerstva školství na svém posledním zasedání projednalo materiál týkající se koncepce zavedení mistrovské zkoušky a harmonogramu jejího uvedení do praxe. Jednání ohledně legislativních úprav začnou již z kraje roku 2015.

Cílem mistrovské zkoušky je podpora zaměstnanosti, ale stejně tak podpora technického vzdělávání a zvýšení prestiže a zájmu o  řemeslné obory vzdělávání. Týkat se však ve svém důsledku bude i ochrany spotřebitele, protože mistrovská zkouška bude zároveň zárukou kvality jejího držitele. „Mistrovská zkouška umožní absolventům učebních oborů odborného vzdělávání získat vyšší profesní kvalifikaci, a flexibilně tak reagovat na změny na trhu práce bez toho, aby se museli vracet do škol,“ vysvětlil význam mistrovské zkoušky ministr školství Marcel Chládek.

Dle harmonogramu budou již v únoru zahájena jednání o legislativních úpravách v návaznosti na zavedení mistrovské zkoušky. V prosinci 2016 by mohlo proběhnout pilotní ověřování projektu na prvním vzorku zájemců a plošná realizace mistrovské zkoušky pak lze očekávat v roce 2019. O zavedení mistrovské zkoušky usilovali jak zaměstnavatelé, tak odborné svazy jako je Hospodářská komora ČR nebo Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jejich zástupci se proto stali členy metodického týmu pro přípravu mistrovské zkoušky.