Ministryně Valachová pokřtila hymnu "Sportuj ve škole"

Vydáno: 3 minuty čtení

Křest hymny Asociace školních sportovních klubů „Sportuj ve škole“ se dnes uskutečnil za účasti autorů Vašo Patejdla a Eduarda Krečmara v základní škole Brána jazyků na Uhelném trhu v Praze1. Pokřtila ji ministryně školství Kateřina Valachová s několika vynikajícími sportovci.

Skákej výš, házej dál, stopuj míč, jako kdybys ligu hrál. Dávej gól, nahrávej, jen to před koncem nikdy nevzdávej. Jezdi s námi na bruslích anebo na kole. Sportuj ve škole…! Vybízí děti první sloka nové hymny Asociace školních sportovních klubů ČR. Hymnu „Sportuj ve škole“ pokřtili ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a  vynikající sportovci jako např. Lukáš Krpálek, Josef Dostál,  Josef Váňa, Imrich Bugár, Eliška Klučinová a desetiletý mistr republiky v rychlostní kanoistice Pepík Řezníček.

„Hymna má ještě víc podpořit chuť dětí sportovat. Všichni víme, že s pohybem mladé generace to není vždy ideální. Proto se i MŠMT snaží podporovat právě sport dětí a v tomto ohledu mi hymna znějící při sportu v důvěrně známém bezpečném prostředí - ve škole, spolu s jejich kamarády za vedení jejich pedagogů, přijde jako super nápad. Navíc se rozhodně se svými dětmi zapojíme do tvorby videí,“ vyjádřila se Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

„Hymnu jsme se rozhodli vytvořit zejména pro to, abychom ocenili činnost učitelů a pomohli propagovat sportování dětí na základních a středních školách. V různých provedeních se bude hrát na všech sportovních akcích a soutěžích AŠSK, kterých jsou ročně tisíce,“ vysvětluje záměr Václav Lešanovský, prezident AŠSK ČR. 

Hudbu k nové sportovní hymně, která má řadu modifikací tak, aby šla použít při jakékoli sportovní příležitosti, složil člen skupiny Elán, Vašo Patejdl, textem ji opatřil přední český textař Eduard Krečmar. Nazpíval ji Jan Maxián a další zpěváci, kteří si říkají „Sporťáci“.

U příležitosti křtu byla vyhlášena Velká soutěž videí na hymnu „Sportuj ve škole“, která je určena jak dětem a studentům, tak i široké veřejnosti. Svá videa mohou nahrávat do 20. dubna 2017 na adrese http://sportujveskole.asskdata.cz/.  V květnu po té proběhne společně s MŠMT vyhlášení nejlepších videí.

Asociace školních sportovních klubů České republiky (AŠSK) je multisportovní spolek, který iniciuje a podporuje pohybové a sportovní aktivity ve školních sportovních klubech v celé republice. AŠSK ČR byla založena v roce 1992 a má dnes již 2 826 školních sportovních klubů v celé ČR, což  představuje kromě jiného aktivní členství 3 200 učitelů tělocviku a  také  cca 110 000 pravidelně sportujících dětí, které jsou členy AŠSK. AŠSK ČR je partnerem MŠMT a jiných tělovýchovných organizací jako je ČUS a je přidruženým členem ČOV a České olympijské akademie. AŠSK ČR je oficiálním zástupcem České republiky v Mezinárodní federaci školního sportu (ISF), která sdružuje více než 80 zemí světa.

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-pokrtila-hymnu-sportuj-ve-skole