Ministři podpořili změny ve školském zákoně

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministr školství Marcel Chládek dnes vládním kolegům předložil novelu školského zákona. Kabinet novou legislativní úpravu schválil. Nové znění normy zohledňuje výsledky odborných diskusí, zavádí třeba registr pedagogických pracovníků. Z údajů bude možné zjistit například počet pedagogů, věkové složení pedagogického sboru a kvalifikaci v jednotlivé škole.

Novela také upravuje zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách, pravidla vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a nově všem dětem zpřístupní přípravné třídy. Ředitelé veřejných škol nově získají pracovní poměr na dobu neurčitou. „Takzvaná ´funkční období´ budou zachována, zřizovatel tak bude mít i nadále právo vyhlásit po uplynutí každých šesti let působení ředitele na jeho místo konkurz. Ředitel však v případě odvolání bude moci na škole nadále zůstat jako pedagogický pracovník,“ říká k jedné ze změn ministr školství Marcel Chládek.

Ministerstvo školství také bude prostřednictvím Národního ústavu pro vzdělávání zabezpečovat konání státních zkoušek z těsnopisu, psaní na klávesnici a zpracování textu na počítači.

V závěrečných zkouškách v oborech středního vzdělání s výučním listem budou zavedena jednotná zadání – jedná se o promítnutí výsledků projektů „Nová závěrečná zkouška“, které se u samotných škol setkaly s velkým zájmem. Většina z nich už jednotné závěrečné zkoušky dobrovolně využívá dnes.