Ministr odvolal kvůli chybám ve zkouškách ředitele Cermatu

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga odvolal ředitele Cermatu Jiřího Zíku. Důvodem byly chyby při jednotných přijímacích zkouškách na střední školy a v maturitním testu z českého jazyka, které Cermat organizoval. Od 1. června bude do funkce ředitelky Cermatu jmenována dosavadní ředitelka sekce analýz a vnějších vztahů Cermatu Michaela Kleňhová. Ta už loni uspěla ve výběrovém řízení na ředitele Cermatu, původně měla do funkce nastoupit od prosince 2018.

„Panu řediteli Zíkovi chci poděkovat, protože odvedl v předchozích letech velký kus práce a unikátní systém centrálních zkoušek dosud fungoval. Bohužel kvůli špatně nastavenému hodnocení se musely před měsícem upravovat výsledky v přijímacích testech na střední školy a nyní v maturitním testu z češtiny. Tyto chyby uvedly tisíce žáků a jejich rodičů do nejistoty a přidělaly práci ředitelům škol. Nic takového už se nesmí opakovat,“ vysvětlil ministr Plaga důvody k odvolání dosavadního ředitele Cermat Jiřího Zíky.

Od nové paní ředitelky Kleňhové budu chtít návrh systémových změn, aby k podobným chybám už nedocházelo. Musí se změnit proces přípravy testů a zlepšit kontrolní mechanismy,“ dodal ministr Plaga. Je také potřeba začít širší debatu o podobě maturit a případných změnách. Ministr se chce zaměřit i na fungování samotného Cermatu.

Žákům, u nichž došlo po přehodnocení výsledků v maturitním testu ke změně hodnocení, Cermat v pondělí 28. května vystavil nové výpisy výsledků testů a vygeneroval nová maturitní vysvědčení. Nová vysvědčení si tak dotčení žáci mohou ode dneška převzít na svých školách.

 
RNDr.  Michaela Kleňhová
 vyhrála v loňském roce výběrové řízení na pozici ředitele Cermatu, kvůli zachování kontinuity při přípravě maturit a přijímacích zkoušek na letošní rok ale měla dosavadního ředitele Zíku vystřídat ve funkci až od prosince 2018. Michaela Kleňhová působila jako ředitelka divize statistických informací a analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání, na MŠMT pak jako vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí a pověřená náměstkyně ministra pro legislativu a strategie, od roku 2014 pak pracovala v Českém statistickém úřadu na postu ředitelky sekce demografie a sociálních statistik. 

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministr-plaga-odvolal-kvuli-chybam-ve-zkouskach-reditele