Lidé mohou opět nominovat nejlepší ředitele škol

Vydáno: 2 minuty čtení

Odstartoval druhý ročník ankety Ředitel roku. Jejím cílem je zviditelnit leckdy nedoceňovanou práci ředitelů a ředitelek základních i středních škol a vybrat z nich na základě nominací veřejnosti toho nejlepšího pro daný školní rok. Rodiče, žáci a studenti, zřizovatelé, učitelé nebo absolventi škol mohou svého oblíbeného ředitele školy nominovat vyplněním jednoduchého formuláře na webu www.tutor.cz/reditelroku. Nominace probíhají od 1.října do 15. prosince 2019. Odborná porota následně ze všech nominovaných vybere toho nejlepšího. Vyhlášení výsledků proběhne ve druhé polovině března 2020. Anketu pořádá vzdělávací společnost Tutor za podpory dalších partnerů.

„Ocenění Ředitel roku jsme se vloni rozhodli odstartovat jako poděkování ředitelům za jejich nelehkou a zodpovědnou práci, kdy se musí potýkat se značnou administrativou, nedostatkem financí a dalšími problémy, a i tak někteří z nich dokázali své školy výrazně pozvednout a posunout dál. Příjemně nás překvapil zájem veřejnosti, sešlo se přes 80 nominací. Mezi finalisty byla řada osobností, nad nimiž by Komenskému zaplesalo srdce radostí. Nyní proto s chutí spouštíme druhý ročník,“ řekla akademická ředitelka pořádající společnosti Tutor Jana Pácalová.

Řízení školy online

Odborná porota se skládá ze zástupců akademické sféry, vedení základních a středních škol, lidí z byznysu a z odborníků na vzdělávání a management. Porota rozhodne o vítězi jednak na základě údajů od nominujících, kteří popíšou, v čem jejich kandidát vyniká i jakým způsobem přispěl ke zvýšení úrovně dané školy. Dalším kritériem pak budou odpovědi na doplňující otázky porotců, kdy ředitelé například popíšou svoji vizi rozvoje školy, konkrétní realizované projekty či seznámí porotu s úkoly, které si sami před sebe staví.

Porota vybere vítěze v kategoriích Základní školy, Střední školy a Malotřídky. Z jejich řad pak vzejde vítěz absolutní, jemuž bude udělen titul Ředitel roku 2019/20.

Vítězní ředitelé i tři vylosování z řad nominujících získají zajímavé ceny od partnerů ankety, jimiž jsou společnost Top Vision specializovaná na manažerské vzdělávání, vzdělávací organizace EDUkační LABoratoř a jazyková škola Jipka. Jako mediální partneři pak figurují Deník, Řízení školy a Rodina a škola. Mezi cenami bude například tiskárna pro školu vítězného ředitele nebo manažerské a jazykové kurzy či knihy.

Podrobnosti o vloni proběhlém prvním ročníku ankety Ředitel roku a jejích výsledcích najdete zde.

 

Zdroj: Tisková zpráva Tutor, s. r. o.