Letní ovoce

Vydáno: 6 minut čtení

V létě je na prvním místě ovoce. Jsou jím obsypané stromy i keře na zahradách i v lese a byl by hřích si ho pořádně neužít. Letní ovoce nejsou jen jahody a borůvky. Od června si můžeme pochutnat na čerstvých třešních, broskvích, rybízu, malinách. V červenci se přidávají meruňky, borůvky, ostružiny, letní jablka. V srpnu pak mirabelky, blumy, brusinky, hroznové víno a první švestky. S prodlužujícími dny a rostoucími teplotami se také zvyšuje počet druhů dozrávajícího ovoce a zeleniny. Přes jejich rozmanitost je spojují společné vlastnosti - čerstvost, šťavnatost a vysoký obsah vitamínů - a díky osvěžující chuti jsou vítanou letní vzpruhou.

Třešně

  • patří k nejoblíbenějším druhům ovoce;
  • třešeň je velmi stará ovocná dřevina, je s ní spojována krása a plodnost, proto bývá zvykem při narození děvčete vysadit třešňový strom;
  • existuje více než 1 000 druhů, nejčastěji je jíme syrové, jsou báječné v koláčích, zmrzlinách či likérech;
  • snažíme se o rychlé zpracování, poněvadž jejich skladovatelnost je velmi omezená;
  • využít můžeme nejen plody, ale i pecky, které jsou ideálním zásobníkem tepla jako přírodní termopoduška;
  • jsou dobrým zdrojem draslíku, tím mohou pomoci s bojem proti únavě a podrážděnosti;
  • snižují krevní tlak a udržují zdravou pokožku;
  • obsahují velké množství jodu, který má vliv na správnou funkci štítné žlázy, velmi důležitý je v těhotenství a je dobrou prevencí rakoviny prsu;
  • významný prvek je i zinek, který má pozitivní vliv na látkovou výměnu a hormonální rovnováhu;
  • působí antibakteriálně a protizánětlivě;
  • v přírodním léčitelství se třešně cení i pro mírně projímavý účinek.

Meruňky

  • tyto sympatické oranžové plody jsou lákadlem snad pro každého;
  • čerstvé jsou velmi bohaté na minerály a vitamíny, a tím patří mezi nejzdravější ovoce;
  • jejich složení pomáhá proti civilizačním nemocem, jako je rakovina, cévní a srdeční onemocnění, poruchy imunity, chronické stavy únavy a vyčerpanosti;
  • jsou zdrojem betakarotenu, boru, draslíku a železa;
  • obsahují velké množství vlákniny, jsou málo kalorické, neobsahují téměř žádný tuk;
  • zpomalují proces stárnutí, zlepšují náladu;
  • posilují sliznice, kůži, vlasy a nehty;
  • podporují tvorbu buněk a zlepšují krevní obraz;
  • zmírňují astmatické potíže;
  • meruňky zpracováváme na kompoty, džemy, likéry, do pohárů, moučníků, ovocných knedlíků;
  • meruňky dodávají originální příchuť i masovým pokrmům, např. meruňkové čatní.

Brusinky

  • brusnice je ani ne půl metru vysoký polokeřík s červenými plody;
  • listy se využívají v léčitelství při onemocnění močových cest;
  • působí protizánětlivě, močopudně, uvolňuje křeče;
  • zkracují dobu onemocnění a zmírňují bolest, pálení, svědění, zmírňují zápach moči;
  • pomáhají snižovat hladinu krevního cukru;
  • jsou účinnou prevencí zubního kazu;
  • u dětí pomáhá brusinková marmeláda při nechutenství;
  • sušené jsou skvělým zdrojem rychlé energie;
  • jsou bohaté na vitamíny A, B a C;
  • připravujeme z nich marmelády, kompoty, šťávy, čaje, přidáváme do kaší, jogurtů, do těst;
  • obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, nikl, chrom a jod.

Josta

  • je poměrně mladá, vyšlechtěná rostlina křížená z černého rybízu a angreštu;
  • plody mají sladkou chuť spojující obě rostliny;
  • kuličky jsou větší než u rybízu a jsou plné vitamínu C;
  • má schopnost aktivovat látkovou výměnu;
  • odbourává v těle jedy a upevňuje naše zdraví;
  • pomáhá proti zácpě;
  • snižuje krevní tlak a posiluje cévy;
  • plody pomáhají proti kašli;
  • zlepšují a zvýrazňují chuť nápojů, do kterých je přidáváme;
  • výborná kombinace do dezertů.

Maliník

  • roste hojně v lesích, na pasekách, ale i zahradách;
  • obsahuje třísloviny, vitamíny A, B, C, E;
  • plody obsahují železo, hořčík, vápník, draslík, měď, mangan, zinek, fosfor;
  • ideální doplněk při cukrovce;
  • pomáhá při zácpě, čistí střeva;
  • podporuje imunitu, pečuje o zdravé oči;
  • eliminuje těhotenské nevolnosti, reguluje silnou menstruaci a pomáhá odvodňovat organismus;
  • šťáva pomáhá při horečkách, vylučuje odpadní látky;
  • léčí inkontinenci, včetně nočního pomočování dětí;
  • využití v cukrařině, čaj, šťávy, marmelády, zmrzliny.

Recepty

Brusinkové nanuky (na 4 porce)

100 ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 lžíce cukru
30 g sušených brusinek předem namočených
Mléko s cukrem zahřejeme a vlijeme do smetany. Směs rozdělíme do formiček do cca tří čtvrtin. Brusinky scedíme a rozdělíme do formiček. Dáme zmrazit nejméně na pět hodin. Lze použít i jiné ovoce, podle chuti.

Ostružinový sorbet

500 g čerstvých ostružin
100 g třtinového cukru
100 ml vody
2 lžíce citronové šťávy
lístky čerstvé máty
Cukr rozpustíme v horké vodě, přidáme mátu a necháme odstát, poté scedíme. Ostružiny omyjeme a rozmixujeme dohladka. Přidáme citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijeme do nádoby a dáme namrazit asi na hodinu a podáváme. Můžeme zvolit i jiné ovoce a kombinovat s bylinami.

Meruňkový krém

250 g meruněk
150 g jogurtu
2 lžíce medu
200 ml šlehačky
dětské piškoty
lístky čerstvé meduňky

Meruňky omyjeme a nakrájíme na kostičky. Promícháme s jogurtem a medem. Ušleháme smetanu a vmícháme do krému. Na dno misek dáme piškoty a navrstvíme krém, který dáme dobře vychladit. Před podáváním ozdobíme lístky čerstvé meduňky.

Švestková nutela

1500 g švestek
250 g třtinového cukru
1 vanilková tobolka
150 g hořké čokolády
trocha rumu
Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme vypeckované švestky a rozvaříme. Ke konci přidáme čokoládu, vanilku a rum podle chuti. Vaříme do zhoustnutí a ještě horké naléváme do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Čokoládové brownies s ostružinami

600 g hořké čokolády
400 g cukru krystal
2 prášky do pečiva
400 g másla
8 ks vajec
300 g kousků čokolády
120 g hladké mouky
150 g ostružin
Čokoládu rozpustíme s máslem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a z bílků sníh. Pak žloutkovou pěnu smícháme s čokoládou, moukou a práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh. Dáme do vymazané formy, posypeme ostružinami a sekanou čokoládou a dáme upéct. Na 160 stupňů cca 45 minut. Podáváme při pokojové teplotě.

Zdroj: Pro časopis Speciál pro školní jídelny Eliška Červeňová, kuchařka