Konference Využití nových technologií ve vzdělávání a podnikání

Vydáno: 4 minuty čtení

Jak do hodin začlenit umělou inteligenci a další nové technologie?

Ve středu 11. května 2022 zveme ředitele a učitele pražských základních a středních škol na konferenci Využití nových technologií ve vzdělávání a podnikání. Na příspěvky hostů naváží praktické workshopy, na nichž si některé zázračné technologie budete moci vyzkoušet na vlastní kůži. Přijďte si popovídat s DigiHavlem!

REGISTRACE https://forms.gle/6XPfuF5LCmKrR2Vb6

Konference, kterou pořádá náš projekt iKAP II – Inovace ve vzdělávání v rámci svého Centra podpory podnikavosti se odehraje v kreativním prostoru H40, který je umístěn v pražské Holešovické tržnici. Registrovat na konferenci se můžete na tomto linku.

V první části probereme, jak mohou nové technologie pomoci s tím, aby se u žáků a studentů podporovaly kompetence k podnikavosti. Co může žáky motivovat a vést k tomu, aby měli odvahu uvádět do praxe své nápady, nebáli se chyb a aby třeba už na škole založili vlastní firmu? Téma představí Kateřina Lichtenberková z Centra podpory podnikavosti. Dozvíte se také, jaké vzdělávací programy nabízí kreativní prostor H40 a co a kdy tam můžete využít pro vaší školu či třídu. 

Jak začlenit do vzdělávání umělou inteligenci?

Lákadlem pro vás může být určitě příspěvek Dity Malečkové a Jana Tyla, kteří se budou věnovat umělé inteligenci ve vzdělávání a umožní vám i setkání s digitálním člověkem – DigiHavlem. 

Chcete se dozvědět, co je to digitální filosof a digitální spisovatel? Jakým trikem se může podařit přimět zlenivělé studenty číst opět knihy? Zajímá vás, zda je možné použít umělou inteligenci třeba při výuce o občanské nauky? A jak může vypadat vzdělávání v blízké budoucnosti? Všechny tyto otázky probereme. 

  • ◍ Dita Malečková bude povídat o digitálním filozofovi a spisovateli i o tom, jak se AI začlenila do výuky například na Filozofické fakultě i dalších školách a co to přineslo dobrého.
  • ◍ Alena Resl poví něco o Konrad-Adenauer-Stiftung a Odpovědném občanství o tom, jak se nebáli investovat do inovací a iniciovat vznik DigiHavla i jak dopadl pilot na ZŠ.  
  • ◍ Honza Tyl, autor Matyldy i dalších AI řešení, vám umožní popovídat si s DigiHavlem případně další AI osobností; ukáže vám jaká "AI magie" to celé pohání a představí vizi, jak by mohlo vypadat české školství posílené umělou inteligencí. 

Vyzkoušejte si nové technologie na vlastní kůži

Po krátké přestávce si některé ze zmiňovaných technologií budete moci vyzkoušet během workshopů. Budete moci klást dotazy digitálnímu Václavu Havlovi (dotazy nám, prosíme, pošlete předem přes přihlašovací formulář). Dozvíte se, jak takovou umělou inteligenci vyzkoušet třeba ve výuce občanské nauky nebo dalších předmětů. Zkusit si budete moci i Virtual Cuddle a zažít, jak lze využít virtuální realitu v terapii. A v prostoru H40 si osaháte také 3D tisk, virtuální realitu i místní audio-video „laboratoř“. 

Vítáni jsou nejen ředitelé a učitelé pražských škol, ale také studenti pedagogiky, příp. v menším počtu studenti středních či vysokých škol. 

„Rádi bychom dali účastníkům konference praktické tipy, jak nové technologie začlenit do výuky a jak podpořit podnikavost na jejich škole. Nejde nám o teoretizování, ale o to, aby si ředitelé a učitelé mohli moderní technologie a možnosti propojení s výukou přímo vyzkoušet. Myslíme si totiž, že inovativní přístup škol a rozvíjení tvořivosti a podnikavosti žáků, je to, co dává v dnešním neustále se měnícím světě smysl,“ vysvětluje Adam Dědič z projektu iKAP II – Inovace. 

Konference Využití nových technologií ve vzdělávání a v podnikání 

Kontakt: hausdorfova@prahainovacni.eu 

Zdroj: https://www.prazskyinovacniinstitut.cz/blog/jak-do-hodin-zaclenit-umelou-inteligenci-a-dalsi-nove-technologie-dozvite-se-na-konferenci; https://fb.me/e/2w7Izp88K