Komunikační platformy - zdarma

Vydáno: 8 minut čtení

Komunikační platformy

Microsoft pro školství 

 

S aplikací Teams, která je pro školy v rámci online balíčku Office 365 dostupná zdarma, máte v rukou vše, co pro vzdálenou výuku potřebujete. A začít můžete klidně hned.

Začněte využívat Microsoft Teams, mají vše, co potřebujete - komunikaci s celou třídou i jednotlivými žáky, sdílení dokumentů s různou úrovní oprávnění, vytváření, distribuce a opravování online testů, zadávání a vyhodnocování domácích úkolů nebo online hodiny s podporou videa, audia, sdílení obrazovky nebo prezentace s automatickým záznamem celé hodiny. 

 Návod na to jak začít najdete na aka.ms/prirucky nebo v záznamu Večerní univerzity na téma Microsoft Teams na adrese aka.ms/univerzita

UčíTelka

 

Česká televize spouští od pondělí 16. března 2020 projekt nazvaný UčíTelka. Každý den čeká na programu ČT2 na žáky prvního stupně základních škol vyučování prostřednictvím televizní obrazovky. 

V úterý a ve čtvrtek pak pomůže v pořadu Škola doma na ČT1 s přípravou na přijímací zkoušky.

Projekt UčíTelka vzniká s odbornou garancí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Česká televize jej spustí prozatím na dobu jednoho měsíce. 

ČT edu

Vzdělávací videa i pracovní listy, interaktivní texty či aplikace.

https://edu.ceskatelevize.cz/ct-edu-startuje

Odpoledka

https://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/?filtr%5bnadtitul%5d=Odpoledka

Škola doma

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000405-skola-doma/dily/

ČT déčko - Nenudím se doma

 

Asi tě nenapadlo, že by někdy mohli zrušit školu. Ale co teď? Koukat z okna už tě nebaví? Pojď si něco pustit nebo si zahraj hru. Nemůžeš se vidět s kamarády? Zahraj si proti nim AZ kvíz na dálku. Řešení máme i na to, kdyby ti učení přeci jen chybělo…

Témata - Chci něco vytvořit, Chci zapojit mozek, Chci se něco dozvědět, Chci se dívat na seriály, Chci si pustit pohádku, Chci si hrát.  

Můj Rozhlas Děti

https://www.mujrozhlas.cz/deti

O2Chytráškola.cz

 

#UčímeSeNaDálku pomáhá školám a učitelům

Je zde spousta užitečných informací, jak se stát téměř ze dne na den online školou. A na rozšiřování portálu o další technologie se průběžně stále pracuje.

Google Classroom

 

Google Classroom může používat každý, kdo má účet Google Apps pro vzdělávání. To samo o sobě není velkou překážkou, protože tento účet je poskytován školám (potažmo jejich zaměstnancům i žákům) zcela zdarma a to včetně technické podpory.

Jak funguje: https://spomocnik.rvp.cz/clanek/19327/VIRTUALNI-UCEBNA-GOOGLE-CLASSROOM.html

Založit účet: https://gsuite.google.com/signup/edu/welcome#0

Společnost Google v Česku spustila speciální stránku určenou českým vzdělávacím institucím. Radí zde V ČEŠTINĚ, jak pomocí sady 11 bezplatných nástrojů GSuite pro vzdělávání (včetně právě Google Classrom) vyučovat a komunikovat se studenty na dálku. Na stránce jsou dostupná i návodná videa v češtině (a slovenštině), která školám mají pomoci dostupné nástroje co nejsnáze a nejrychleji spustit. Ingrid Popovič a Pavel Krejza z Googlu ukazují krok za krokem, jak se zaregistrovat, jak založit uživatelské účty, jak založit a nastavit třídu nebo třeba nabízí i tipy a triky pro distanční vzdělávání. Více informací naleznete i na blogu českého Googlu.

Skype

Videokonference, chat

www.skype.com

Zoom

Umožňuje videokonference, chat a další podobně funkcionality jako Skype. Zdarma umožňuje zahrnout až 100 účastníků, ale pouze do délky 40 minut.

www.zoom.us

Whatsapp

Umožňuje tvorbu skupin, kam lze vkládat videa, soubory, využívat messenger, zadávat úkoly. 

www.whatsapp.com

CISCO Webex

K výuce na dálku můžete využít CISCO Webex, který je celosvětově nejvíce využívaným konferenčním systémem. Školy mohou až do konce školního roku využít bezplatné licence Webexu pro vzdálenou výuku. Učitel či přednášející se spojí se studenty prostřednictvím videokonference a zároveň s nimi může sdílet dokumenty nebo na nich v reálném čase spolupracovat. https://www.webex.com/ České zastoupení Cisco přichystalo pro učitele 3x týdne pravidelné živé webináře, na kterých se dozvědí, jak mohou využít Webex pro vzdálenou výuku. Další potřebné informace k využití webexu ke vzdělávání včetně návodů a rad lze najít na webové stránce https://www.webex.com/webexremoteedu.html.

Rádio Junior, stanice Českého rozhlasu

Nový pořad s názvem „Skoro školní vysílání z pokojíčku Vendy, Fráni“ bude vzdělávat v českém jazyce, prvouce, přírodovědě nebo vlastivědě. První díl bude uveden v úterý 17. března. https://informace.rozhlas.cz/cesky-rozhlas-zaradi-do-sveho-vysilani-vzdelavaci-porad-pro-deti-8164505

Naleznete zde také tipy, jak se dále zabavit - https://junior.rozhlas.cz/skola-neni-a-co-ted-na-junioru-se-porad-neco-deje-8163009

O2 - Zůstaňte ve spojení

Pomáháme vám v nelehké situaci. Abyste mohli zůstat v kontaktu se svými nejbližšími, spolužáky i kolegy, dáváme vám od pondělí 16. března neomezená data zdarma až do konce dubna.

Aktivujte v Moje O2: https://moje.o2.cz/web/o2/login?session=PNgo8BeJAkop1Lsvw0iJ&attributes=locale%3Dcs_CZ&RelayState=e3s1

Streamování online výuky v Plzeňském kraji

Plzeňský kraj připravuje online streamování krátkých videí pro žáky středních škol. Kromě vstupů samotných pedagogů, kteří ji pozitivně reagují, se organizátoři chtějí pokusit i o trochu „neformální“ přístup.

Informace a odkazy na vysílání budou od pondělí 23. 3. 2020 k dispozici na stránkách http://plzensky-kraj.cz/skolstvi-a-sport.

Microsoft Forms

Písemky v Microsoft Forms, které se samy opravují.

School My Project

 Výuka v projektech na dálku - on-line kurz pro rodiče i učitele zdarma.

Moodle

Moodle je nástroj, který umožňuje vytvořit vzdělávací hodiny.

moodle.org

Viber

Komunikační aplikace Viber nabízí učitelům možnost zorganizovat si vyučování online. Stačí vytvořit komunitu, přidat do ní libovolný počet studentů a sdílet s nimi zadání ve formě příspěvků nebo videí. Studijní materiály se přidávají ve formě přiložených dokumentů, fotografií, videí, namluvených hovorů nebo videí.

www.viber.com/

Padlet

Internetová platforma nabízí virtuální tabuli

padlet.com

 

Quizizz

Webová aplikace vhodná pro vytváření vlastních kvízů a her.

quizizz.com

Quizlet

Webová aplikace vhodná pro vytváření vlastních kvízů a her. 

quizlet.com

Sicrative

Aplikace vytvořená přímo pro školní účely umožňující vytváření kvízů

socrative.com

Koučové

ONLINE individuální a skupinové koučování, konzultace, mentoring, diskuze a sdílení zdarma pro zvládnutí krize.

TY BRĎO

Učitelé se adaptovali na učení online, naše kurzy se postupně plní studijními materiály, žáci (možná) studují. A mnoho z vás uvažuje, jak žáky v Google Classroom testovat, klasifikovat a vůbec celkově hodnotit.

Naštěstí Učebna je na to připravená.

VPSfree

Jak komunikovat v období pandemie? Možnosti video konferencí od VPSfree, živého vysílání na facebooku, Skype, Google meet po Hangout meets včetně návodů naleznete zde: https://semtix.cz/jak-fungovat-online-v-dobe-koronaviru/

CollBoard.com 

Sdílená tabule ihned k použití.

Připravte si tabuli. Sdílejte se žáky přes Messenger, WhatsApp, e-mailem přímý odkaz.

Avaya Spaces

 

Nástroj podporující videohovory do 200 uživatelů a umožňující vytvořit samostatné třídy, včetně sdílení obsahu a prezentace, vkládání dokumentů a zadávání úkolů. Aplikace je v angličtině.

news.avaya.com

ITester

Online aplikace, která umožňuje vytvářet testy na míru pro použití ve školách. 

www.itester.cz

Disccord

Umožní učiteli nasdílet žákům a studentům svou PC obrazovku.

discordapp.com/download

Edmono

Komunikační nástroj v anglickém jazyce umožňující distanční vzdělávání. 

new.edmodo.com

Kahoot

Nástroj na vytváření kvízu a testů. 

kahoot.com

 

Samepage

Nástroj v českém jazyce, který umožňuje komunikaci s žáky na dálku, video konference, živé dokumenty, chat, sdílení souborů

www.samepage.cz

Smart Learning Suite

 Nástroj je vhodný pro komunikaci, sdílení materiálů, zdávání úkolů a další práci s žáky a studenty. 

suite.smarttech-prod.com/login

Inspis SET

Jejím prostřednictvím je možné provádět elektronické testování žáků v různých předmětech či vzdělávacích oblastech. Systém je možné využít také autonomně ze strany škol pro distanční testování jejích žáků (modul školního testování) a také přímo ze strany žáků jako jeden z nástrojů pro jejich domácí přípravu (modul domácího testování). Součástí systému InspIS SET je databanka znalostně i dovednostně zaměřených testových úloh.

www.csicr.cz

Nástroje pro online výuku - mimořádně zdarma - přehled

Přehled online výuky, příkladů k procvičování a dalších aplikací: Učebnice online, výukové aplikace a další k dispozici zdarma

Aktualizujeme každý den

Zdroj: Řízení škol online