Klimatická změna srozumitelně s novými dokumentárními snímky z portálu JSNS.CZ

Vydáno: 2 minuty čtení

Měsíc duben je každoročně zasvěcen Dni Země. U jeho příležitosti dne 22. dubna zveřejňuje vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni nové dokumentární filmy a materiály do výuky, které pomohou vyučujícím přiblížit žákům nelehké téma klimatické změny. Zapojte se se svou třídou ve dnech 22. až 29. dubna do kampaně “Spotřebujte do:” a posuňte složité pojmy spojené s životním prostředím do osobní roviny a k zajímavým projektům. 

Klimatická změna, za kterou je z velké míry zodpovědný i člověk, je téma, které se v budoucnosti dotkne především mladších generací. Tedy i dnešních žáků a studentů. Tématem environmentální kampaně, kterou tradičně spouští program JSNS u příležitosti Dne Země, je datum spotřeby naší planety.

Má Země expirační lhůtu? A především – jak můžeme v běžném životě ovlivnit dopady klimatické změny na krajinu kolem nás? Jak žít udržitelným životním stylem? Tyto otázky mohou vyučující zodpovědět spolu se svými žáky pomocí nových dokumentárních filmů a projektových aktivit určených především pro starší ročníky základních škol a středoškoláky.

Inspirujte žáky k vlastním projektům

Do letošní environmentální kampaně “Spotřebujte do:” začlenil program JSNS dokumentární snímky, které mají žáky a studenty motivovat k vlastním krokům či projektům. Jejich výsledkem může být zodpovědné spotřebitelské chování, zlepšení zázemí vlastní školy nebo i přechod k minimalismu až principu Zero Waste (neboli životu bez odpadu). Tak je tomu například u snímku Nadšeni udržitelností. Pochopit a uvědomit si přímé dopady klimatické změny i v našem blízkém okolí pak pomůže dokumentární film Holoseč!. Oba nové filmy, stejně jako starší Udržitelný Palackýnebo Mý věci, které jsou také součástí letošní kampaně, doprovází na portálu JSNS.CZ řada materiálů do hodiny a projektových aktivit, které vyučujícím usnadní práci v hodině.  

 

Filmy společně s materiály do výuky vysvětlí žákům a studentům srozumitelně témata jako zodpovědné spotřebitelské chování, aktivní občanství nebo klimatická změna. Do kampaně se se svou třídou můžete zapojit v týdnu od 22. dubna, a to promítnutím některého z dokumentárních snímků a vyzkoušením některé z navrhovaných (ale i vlastních) aktivit, které ve výsledku povedou právě ke snížení dopadů zmíněné klimatické změny.

 

Zdroj: Vzdělávací program JSNS, tisková zpráva ze dne 13. 4. 2022