Jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou

Vydáno: 1 minuta čtení

Ministr školství Marcel Chládek představil detaily k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy s maturitou. Testovací provoz tohoto způsobu přijímacího řízení proběhne podle ministra školství již v roce 2015 a od roku 2016 by se tak dělo v celé České republice, a to bez rozdílu zřizovatele - tedy jak na veřejných, tak církevních a soukromých školách. K zavedení jednotných přijímacích zkoušek vedla ministra školství řada důvodů, jedním z těch zásadních je podle něj rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol.

Zkoušky se budou skládat na středních školách, a to z českého jazyka a matematiky. Testy se budou skládat jak z otevřených, tak zaškrtávacích úloh. Jednotná přijímací zkouška bude podle slov ministra školství znamenat tzv. nepodkročitelnou hranici, která je nutná, aby dítě mohlo studovat střední školu s maturitou. Test bude přenositelný, uchazeč tedy bude moci výsledky testu využít i na jiné škole. Podle ministra Chládka tak dětem odpadne stres z jiné přijímací zkoušky.

Ministerstvo nebude školám bránit, aby si podmínky přijímacích zkoušek mohly ještě upravit, a to například přidáním zkoušky z jiného předmětu. Školy dostanou výsledky přijímacích zkoušek do čtyř dnů a na jejich základně bude zpracována také analytická zpráva. ČŠI před časem realizovala šetření, podle kterého se k jednotným přijímacím zkouškám vyjádřili ředitelé základních a středních škol v drtivé většině kladně.