Jarní výzva VEM ONL@JNA VEN

Vydáno: 4 minuty čtení

Organizace Pěšky městem vyhlašuje Jarní výzvu pro školáky. Ačkoli školy jsou pro děti stále zavřené a výuka probíhá pouze na dálku, Jarní výzva VEM ONL@JNA VEN připomíná, že právě teď je ten nejlepší čas vyrazit ven a na čerstvém vzduchu si užít vše, co jarní období nabízí. 

Součástí života se stal Onl@jn. Děti mají doma svého Onl@jna, se kterým se nejen učí, ale často s ním tráví i většinu volného času. Jarní výzva VEM ONL@JNA VEN nabízí školám, učitelům a dětem možnost poznat Onl@jna a představit si, jak vypadá. Školáci (sami nebo pod vedením učitelů) mohou svého kamaráda Onl@jna ztvárnit tak, jak si ho představují, a svými oblíbenými výtvarnými technikami (malba, kresba, stavba z kartonu nebo jiný materiál k realizaci). Fantazii se meze nekladou! 

„Děti mohou svého Onl@jna vyrobit a vzít ho ven – na místa, která mají rády,“ říká Marie Čiverná, koordinátorka projektu Pěšky do školy, a dodává: „Výzvu jsme připravili pro děti do 12 let. Starší děti mohou o Onl@jnovi napsat příběh nebo úvahu a přiblížit nám, co pro ně učení z domova znamená nebo co je poslední rok naučil.“ 

S Onl@jnem mohou děti vyrazit ven a vyfotit společné výpravy. Fotografie Onl@jna na procházce, na hřišti nebo na výletě mohou školy, rodiče i samy dětí do 30. dubna 2021 posílat na adresu marie.civerna@peskymestem.cz nebo sdílet na sociálních sítích s označením #vemonl@jnaven. Na všechny děti, které pošlou fotky, čeká překvapení: komiks s Onl@jnem, jak si ho představuje organizace Pěšky městem ???? A tři vylosované děti vyhrají krásné knihy! Jarní výzva VEM ONL@JNA VEN je součástí akce Pěšky do školy, jejíž 4. ročník vyhlásí Pěšky městem v květnu. 

Pojďme poznávat okolí svých domovů a podívat se na ně novou perspektivou: Znovuobjevené procházky – Pěšky městem (peskymestem.cz). „Všichni jsme už dlouho zavření doma, takže dětem chybí pravidelný pohyb, čerstvý vzduch, sociální kontakty a zábava,“ připomíná Marie Čiverná. 

Akce Pěšky do školy vzešla z programu Bezpečné cesty do školy, který mění ulice Prahy k lepšímu už od roku 2002, a sleduje dopravu v okolí škol očima dětí, uživatelů pěších cest. Zapojilo se už na 60 škol v Praze: Zapojené školy – Pěšky městem (peskymestem.cz). Díky dopravním studiím se dočkala úprav stovka míst v okolí škol, která jsou teď bezpečnější pro všechny chodce: Proč je důležité u škol budovat bezpečné cesty pro pěší? – Pěšky městem (peskymestem.cz) nebo Zpátky do školy! A nebojte se chodit pěšky... – Pěšky městem (peskymestem.cz). Bezpečné pěší cesty jsou dobré pro všechny a bez rozdílu věku. 

Organizace Pěšky městem se zaměřuje na zlepšování podmínek chodců, zapojuje veřejnost do proměny města a propaguje chůzi jako nejlepší způsob dopravy na krátkou vzdálenost. Organizace má silné kořeny. Její historie se začala psát v květnu roku 1989, kdy skupina statečných žen (převážně mladých matek) zorganizovala demonstraci, aby upozornila na katastrofální stav ovzduší v hlavním městě (i v celém Československu) a na záměrnou neinformovanost obyvatel.  

Organizace Pěšky městem realizovala desítky projektů zaměřených na rozvoj pěší dopravy v Praze a na ochranu chodců – zejména dětí na cestách do škol a školek. Díky těmto projektům se v hlavním městě podařilo uskutečnit více než 100 konkrétních stavebních úprav, které zlepšily životní prostředí a každodenní situaci chodců.  

Petra Syrová, předsedkyně organizace Pěšky městem, vysvětluje: „Jsme přesvědčeni, že právě teď je správný čas tvořit města, kterými je možné snadno a bez omezení chodit pěšky. Člověk je rodem chodec a chůze je pro nás – lidské bytosti – přirozený způsob pohybu. A přestože chodit je normální a běžné, na chodce se bohužel často zapomíná.“  

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 29. března 2021 organizace Pěšky městem, z. s.