Jak vidí dnešní svět mladí Romové? Dozvědět se to můžete díky literární soutěži Romano suno

Vydáno: 3 minuty čtení

Autoři těch nejlepších literárních, výtvarných i audiovizuálních děl přijedou v úterý 10. prosince do Amerického centra v Praze, aby tam převzali ocenění v soutěži Romano suno (Romský sen). Odborná porota vybrala jejich práce ze tří stovek příspěvků.   

Sar somas ciknoro čhavoro, dikhľom le mimozemšťanos. Pačan mange, ma pačan mange, Romale! Geľom ke leste a phučlom lestar: „Tu sal Rom anebo gadžikano manuš?“

A jov mange phenel: „Me som mimozemšťanos.“

Sar cikno čhavoro man leha chudľom te bavinel.

                                                                                                                                                                  (Petr Kico)

Nerozuměli jste? Na konci najdete český překlad….

 

Smyslem soutěže Romano suno, kterou každoročně pořádá obecně prospěšná organizace Nová škola, je umožnit romským dětem i dospělým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak přibližuje svět Romů a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

„Jak vidíte z vybrané ukázky od Petra Kica, jedním z letošních témat bylo Setkání s Mimozemšťanem. Nejdřív mi to téma přišlo pro naši soutěž celkem odtažité. Když jsem ale četla na dané téma desítky textů od dětí, přišla jsem mu na chuť. Hrdina Petra Kica není zdaleka jediný, kdo se Mimozemšťana na úvod nezeptá, odkud je, ale jestli je Rom. V jiném textu zas začne jedna sedmačka konverzaci s Mimozemšťanem otázkou, jestli nemá hlad. A zas máma další pisatelky v první chvíli interpretuje světlo přistávajícího talíře jako příchod spasitele,“ přibližuje ztvárnění jednoho z témat manažerka soutěže Máša Podlahová Bořkovcová.

Letošní sborník je volně ke ztažení na www.novaskolaops.cz.

Nová škola, o. p. s. letos navíc vydává také sborník O bare vakeren - výběr z literární tvorby dospělých účastníků soutěže. „Rozšířit soutěž o dospělé jsme se rozhodli před pěti lety a protože se nám sešlo za tu dobu množství zajímavých textů, rozhodli jsme se je letos vydat zvlášť,“ dodává Máša Podlahová.

Vyhlášení vítězů 22. ročníku Romano Suno se bude konat v úterý 10. prosince v Americkém centru v Praze (Tržíště 13) od 10:30 hod. Programem provází aktivista a perfomer David Tišer, zpěvem ceremoniál zpříjemní Pavlína Matiová a uskuteční se zde křest sborníku O bare vakeren.

A na konec slíbený překlad jednoho z příspěvků letošního Romano suna:

Když jsem byl malý chlapeček, viděl jsem mimozemšťana. Věřte, nevěřte, Romové! Přišel jsem k němu a zeptal se ho: „Jsi Rom, nebo gádžo?“

A on mi řekl: „Já jsem mimozemšťan.“

Tehdy, jak jsem byl malinký, jsem si s ním začal hrát.

 

Více o soutěži a vyhlášení najdete na www.novaskolaops.cz/romano-suno

Zdroj: Tisková zpráva, Nová škola o. p. s.