Jak komunikovat s dětmi, ve škole s dětmi o smrti?? Poslechněte si nový podcast Zapojme všechny!

Vydáno: 2 minuty čtení

Třebaže je smrt téma pro všechny zúčastněné problematické, je to přirozená součást života a děti se s ní mnohdy vyrovnávají lépe než dospělí. Často i ve škole nastane situace, kdy dítě zasáhne smrt (nebo ohrožení na životě) někoho blízkého. Jak dětem pomoci, pokud u nich doma nebo ve škole taková situace nastane? Lze nějak s tímto tématem pracovat preventivně a děti případně na tuto eventualitu připravit dopředu?  

Tereza Berková z Poradny Vigvam se tématu ztráty a smrti věnuje již dlouhá léta. Vedle rodin a jednotlivců se na poradnu často také obrací vzdělávací instituce, většinou v případě úmrtí ve škole nebo v rodině některého z dětí. V tom případě se jedná obvykle o rady, jak postupovat, jak komunikovat, jak by měla proběhnout intervence ve třídě, zda jsou na místě úlevy a na jak dlouho apod.

Co je podle Terezy Berkové základem pro tuto komunikaci a intervenci se dozvíte v novém podcastu Zapojme všechny. Na odkaze najdete i doporučenou literaturu k této problematice, tipy a více informací.

Podcast Zapojme všechny

Nové díly podcastu o společném vzdělávání Zapojme všechny publikujeme vždy jednou za 2 až 3 týdny. Moderátorky Marta Kozdas a Adéla Pospíchalová si v nich povídají s odborníky na vzdělávání a výchovu a také s rodiči a žáky či studenty.

Podcast vzniká v projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a je součástí webové aplikace pro pedagogy a rodiče Zapojmevšechny.cz. Dostupný je také například prostřednictvím aplikací Spotify, Google Podcast nebo Apple Podcast.

 

Zdroj: NPI ČR; Domů | Poradna Vigvam (poradna-vigvam.cz)

 řízení školy online