Inovativní projekt českých studentů pro děti s cukrovkou získal hlavní cenu 100 000 dolarů v celosvětové soutěži Imagine Cup

Vydáno: 4 minuty čtení

Na letošní celosvětové finále soutěže Imagine Cup přicestovalo do ústředí Microsoftu v Redmondu 54 studentských týmů z celého světa, které soutěžily o ceny v celkové hodnotě 315 000 USD. V nabité konkurenci získal poprvé v historii soutěže hlavní cenu projekt z České republiky. Tým X.GLU studentů pražské ČVUT zvítězil s inovativním projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou. 

Řízení školy onlineV současné době je na celém světě 415 milionů lidí trpících cukrovkou a odhaduje se, že jejich počet do roku 2040 vzroste na 642 milionů. Studenti Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbara Suchanová chtějí svým řešením pomoci diabetikům udržet tuto nevyléčitelnou nemoc pod kontrolou. Klíčem k úspěšné léčbě je disciplinovaný přístup pacienta, který musí celoživotně dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi. To může být problém zejména pro malé děti. Stávající elektronická zařízení pro monitorování hladiny cukru v krvi bývají často objemná, drahá a jejich spolehlivost není vždy stoprocentní. Pro rodiče zase bývá těžké získat kontrolu nad tím, jak děti režim dodržují.

To všechno byly faktory, k nimž vítězný tým X.GLU přihlížel. Výsledkem je nový glukometr o velikosti platební karty a tloušťce 4 mm, který je flexibilní a nabízí buď integrovanou baterii, nebo možnost napájení ze smartphonu uživatele prostřednictvím technologie NFC. Samotný smartphone kompletně zajišťuje řízení tohoto zařízení, což oproti tradičním měřicím přístrojům šetří náklady na hardware. Snižuje se také pravděpodobnost mechanického selhání v porovnání se zařízeními, která se ke smartphonům fyzicky připojují přes sluchátkový konektor nebo nabíjecí porty.

Moderní design a herní prvky děti s diabetem motivují

 

Rodiče mohou také v případě hyper nebo hypoglykemického šoku dokonce zjistit místo, kde se dítě nacházelo v době posledního měření. Děti jsou k dodržování režimu motivovány herními prvky a odměnami za pravidelné měření přímo v aplikaci.

Na rozdíl od mnoha stávajících měřicích přístrojů bude toto řešení využívat cloud, konkrétně zabezpečené, škálovatelné řešení Microsoft Azure. Díky tomu nabízí jistotu, že zůstane zachována naprostá důvěrnost uložených dat. K výsledkům mohou mít přístup také členové rodiny nebo lékaři a dohlížet na to, jak si dítě vede.

Úspěch v soutěži otevírá studentům dveře na trh

Komplexní technologické řešení s velkým společenským dopadem zaujalo odbornou porotu soutěže  Imagine Cup, která poprvé v historii přisoudila vítězství českému týmu. Ten si kromě 100 000 USD (cca 2,5 milionu korun) od Microsoftu odnese kredit na využití služeb Microsoft Azure v hodnotě  120 000 USD, cestu na vývojářskou konferenci Build a mentoringové setkání s generálním ředitelem  Microsoftu Satyou Nadellou.

 „Nápad představuje první 1 % úspěchu. Ověření koncepce tvoří další 1 %. Myslíme, že přijít s nápadem a provést ověření koncepce je docela snadné a v naší zemi to dělá spousta lidí, ale uspěje jen zlomek z nich. Podle nás existují dvě hlavní překážky – nedostatečné obchodní znalosti a neznalost příslušných zákonů a regulačních požadavků,“ vysvětluje Barbora Suchanová z X.GLU. „ Vývojáři by se neměli zabývat obchodní stránkou, a obráceně. Ve společnosti X.GLU proto máme samostatný obchodní tým. Všem startupistům bychom zároveň doporučili alespoň na chvíli přejít „na stranu zla“, to znamená pracovat několik let pro velkou korporaci. Sledujte, jak věci dělají velké korporace, učte se od nich a pak stejné principy použijte ve své začínající společnosti.“

 „Smyslem soutěže Imagine Cup, kterou Microsoft pořádá už 15 let, je jednoduchý: inspirovat mladé lidi, aby pomocí technologií nacházeli kreativní a odvážná řešení současných společenských problémů. Z vítězství X.GLU máme velkou radost a přejeme jim hodně úspěchů do budoucna," říká Biljana Weber, generální manažerka společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Ve finále soutěže byly letos ještě dva evropské projekty - Evermind z Ruska a OsteoMentor z Řecka. Soutěž Imagine Cup pořádá Microsoft už od roku 2002 a za posledních 15 let pomohla na trh mnoha zajímavým produktům. O tom svědčí i příklad českého startupu GINA Software, který pomáhá zachraňovat životy při živelních pohromách. Účast v mezinárodním finále Imagine Cupu, setkání s mentory světového formátu a finanční podpora v začátcích jim otevřela dveře do světa. Dnes používají aplikace GINA Software mezinárodní humanitární organizace po celém světě. 

Zdroj

Obrázek