Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti 2016

Vydáno: 2 minuty čtení

Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti (ECSM/European Cyber Security Month: http://www.cybersecuritymonth.eu) je celoevropská kampaň, koordinovaná Evropskou agenturou pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA), která probíhá každoročně v měsíci říjnu. Kampaň je inspirovaná podobnými projekty v USA a Austrálii, kde se měsíc říjen již stává synonymem pro aktivity spojené s povzbuzováním bezpečnějšího a zodpovědnějšího chování v kyberprostoru. Partnery kampaně na evropské úrovni jsou mezinárodní a evropské organizace a profesionální informační a komunikační asociace, jako např. EUROPOL/EC3, Evropský hospodářský a sociální výbor (EESC), informační síť EC Europe Direct, ISACA, ISSA, SANS, atd. 

Letošní kampaň ECSM v České republice proběhne pod záštitou Vladimíra Rohela, ředitele Národního centra kybernetické bezpečnosti a senátora Miroslava Antla, předsedy Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR. Koordinátorem ECSM v České republice je již od pilotního ročníku ECSM v roce 2012 Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Letošní kampaň ECSM se zaměří na čtyři témata:

  1. Bankovnictví a kybernetická bezpečnost – pod záštitou Evropské bankovní asociace
  2. Mobilní malware – pod záštitou Europolu
  3. Kybernetická bezpečnost a ochrana dat
  4. Vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti

Kampaň bude zahájena v pondělí 3. října 2016 Kulatým stolem kybernetické bezpečnosti v  Evropském domě v Praze, uspořádáme řadu odborných seminářů a aktivit, na stránkách www.ECSM.cz budeme publikovat informace o aktivitách partnerů ECSM. Po dohodě s partnery ECSM budeme informace o akcích propagovat i na stránkách Cybersecuritymonth.eu pořádající organizace Enisa.

Kampaň bude široce medializována díky spolupráci s odbornými a mediálními partnery a propagaci odborných konferencí, seminářů a akcí pořádaných v rámci kampaně ECSM v období září – listopad 2016.

Ke kampani se připojí i akce s mezinárodním přesahem, pořádané v České republice: konference a výstava Future Forces (www.natoexhibition.com), konference IDG CyberSecurity 2016 (http://eventworld.cz/akce/cyber-security-2016-88/misto-cyber-security-2016), mezinárodní konference projektu Mapping (https://mappingtheinternet.eu) a také evropská kampaň CodeWeek (www.codeweek.cz) na podporu programování mezi dětmi a mládeží.