Družina (za) školou

Vydáno: 5 minut čtení

Pro děti v minulosti bylo zcela přirozené učit se venku. Družiny mají velkou možnost a příležitost děti k tomuto učení znovu přivést. Můžete se zapojit do projektů, které vám pomohou s náplní i metodikou. Vzdělávání venku je názorné, pestré, zaměstná všechny smysly. V neposlední řadě je pohyb a pobyt venku zdravý nejen pro fyzický rozvoj dětí, ale kontakt s přírodou přispívá k lepšímu duševnímu zdraví a snižuje stres.

Každá družina má jiné podmínky pro organizování venkovních činností. Pro začátek a rozjezd si představíme tři různorodé aktivity, které můžete realizovat venku u své školy. Každý si může najít tu svoji venkovní parketu podle své přirozenosti.

1. Enviropexeso

Motivace: Aby se nám venku a v okolí školy hezky pobývalo, je třeba si prostor uklidit. A na důkaz toho, jak jsme okolí a přírodě pomohli zbavit se nepořádku, si vyrobíme ENVIROPEXESO. A co to vlastně je? Je to dvojice obrázků, kdy první obrázek zachycuje místo před úklidem a druhý obrázek ukazuje stejné místo po úklidu.
Pomůcky: rukavice pro každé dítě, pytle na odpad, hrábě, foťák nebo mobil, tablet s fotoaparátem
Provedení: Děti se rozdělí do skupinek, každá parta dětí má pytle na tříděný odpad, každé dítě své rukavice. V okolí školy (obce) vyhledají místa, kde jsou třeba odhozené papírky, různé obaly, místo před úklidem vyfotí a pak jej vyfotí po úklidu. Pomocí nějaké volně dostupné aplikace vytvoří koláž ze dvou fotografií místa PŘED a PO úklidu.
Kartičky budoucího pexesa vytiskněte a můžete jej hrát buď tak, že hledáte dvě stejné koláže = obrázky, nebo můžete hledat dvě karty, a to místa před úklidem a místa po úklidu, což je trochu těžší verze.
Enviropexeso můžete vylepšit tím, že uspořádáte soutěž o jeho nejpovedenější návrh na zadní stranu.
Pozn.: My jsme návrhy vkládali na online nástěnku padlet, kde proběhlo i následné hlasování. Na obrázku je snímek části této nástěnky s vloženými návrhy.

 

2. Hmyzí hotely

Uklizeno máme, tak můžeme pozvat hosty. V našem případě zástupce z živočišné třídy hmyzu. V poslední době je velmi populární výroba hmyzích hotelů. V další aktivitě si ukážeme, jak jednoduše na ně, i když máte v družině velký počet dětí, malé prvňáčky a minimum materiálu.

Materiál: šest velkých PET lahví a mnoho různého materiálu, ve kterém se mohou broučci a hmyz zabydlet: kůra, dutá tráva, rákosová stébla, mech, šišky, staré listí, jehličí, nalámané klacíky, dřevěné odřezky, sláma, vlnitý karton, roličky..., páska na slepení
Postup: Vidíte, že na výrobu takového menšího hmyzího hotelu či domečku toho příliš potřebovat nebudete, protože téměř vše najdete ve volné přírodě. Na procházce nasbírejte přírodní materiál, který objevíte, a ten vkládejte do předem uříznutých PET lahví.

 

Do jedné nádoby můžete vložit kousky kůry, do jiné srolovat vlnitý karton, do další vložit tvrdé roličky a každou naplnit jinou přírodninou - jehličím, mechem, suchou trávou, dutými stébly.
Z šesti naplněných nádob vyskládejte pyramidu a slepte páskou. Hmyzí domeček dejte ven na vhodné místo. Pozorujte, kdo se v něm zabydlí. My jsme naše hmyzí útulky dali na školní zahradu.
Jaký design bude mít váš hmyzí hotel? Vymyslíte jiný? Jaký hmyz se vám v něm zabydlí?
3. Venkovní zvonkohry
Uklizeno máme, hosty také, takže zbývá pěkně relaxovat. Hezkou ozdobu a příjemnou atmosféru vytvoří jemným cinkáním a zvoněním větrné zvonkohry. Na jejich výrobu nebudete opět potřebovat žádný kupovaný materiál.
Materiál: plechovky, kovová víčka, provázky, vlasec, kovové knoflíky a korálky, staré klíče, staré kuchyňské náčiní aj., šídlo nebo velký hřebík, kladívko
Provedení: Podle nashromážděného materiálu si vytvořte různé zvonkohry zavěšováním drobných cinkavých předmětů na plechovku, starý kovový pařák, víko nebo jen klacík.
Naše tipy: Do dna plechovky proražte díru a závěs udělejte provlečením provázku, který proti protažení zabezpečíte korálky. Víčka podložte prkénkem z měkkého dřeva nebo vrstvou kartonů a udělejte do nich šídlem nebo hřebíkem a kladivem dírky. Děti se velmi rády této činnosti ujmou. Víčka s dírkou střídavě navlékejte s korálky na pevný provázek nebo vlasec, hotové závěsy pak navažte na plechovku, kterou jste též po obvodu proděravěli. Jiný závěs vznikne ze starého kuchyňského nářadí nebo klíčů. Jemně bude cinkat zvonkohra z kovových knoflíků, korálků a kovových podložek. Jedna skupinka dětí například vyrobila zvonkohru celou z plechovek. Jiná skupinka do naší vrbové chýšky udělala závěs ze starých galanterních spon, kroužků, přezek a háčků. Vycházejte prostě z materiálu, který budete mít po ruce. Vzniklé zvonkohry zavěste okolo školy na stromy, keře, na parapety.

Tyto popsané venkovní aktivity jsou ukázkou z jednoho týdne družiny ve Stráži u Tachova. Každá z uvedených aktivit má několik fází, nejsou samoúčelné, podporují kreativitu, dá se s nimi dále pracovat, děti spolupracují, učí se mnoha dovednostem a znalostem. Výsledné výtvory obohacují celé společenství školy.
 
Zdroj: Pro časopis Speciál pro školní družiny Jaroslava Pachlová, školní družina ZŠ Stráž u Tachova