Do škol válečné nepřátelství nepatří

Vydáno: 3 minuty čtení

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík v reakci na válečný konflikt apeluje na žáky, studenty, ale i pedagožky a pedagogy, že slovní či fyzické útoky, šikana nebo snad lynčování kohokoliv za příslušnost k národnosti do škol nepatří.

„Agresivní napadení Ukrajiny ruskou armádou nenechalo chladným prakticky žádného občana České republiky a je jasné, že tento neomluvitelný akt agrese ovlivní více či méně život každého z nás. Válečné události se bohužel nevyhýbají ani školám, a to jak základním a středním, ale i vysokým,“ říká ministr Petr Gazdík. Veřejné mínění, podpora jedné či druhé strany, informační a mediální válka, těžko ověřitelná pravda a dělení společnosti na „my a oni“ podle něj může negativně zasáhnout mínění a názory jak dospělých, tak i dětí. „Na straně jedné Česká republika od počátku konfliktu podporuje demokratickou Ukrajinu, na straně druhé má však každá škola velmi těžký úkol – vytvářet společenství zdravých vztahů, budovat atmosféru spolupráce a vzájemného respektu, a tím eliminovat nenávist a nepřátelství mezi příslušníky různých národů žijících na území naší republiky. Prosím, nenechme negativní důsledky aktuálních válečných událostí vstupovat do vzdělávacího systému. Mějme neustále na paměti, že děti za chování dospělých nemohou a že důležitým úkolem škol je v těžkých historických obdobích posilovat zdravé vztahy. Do škol nepatří dělení na „my a oni“ ani válečné nepřátelství,“ apeluje ministr školství.

Naši společnost, unavenou a často rozdělenou okolnostmi kolem pandemie covidu, podle ministra školství čekají velmi těžké týdny. „Je velmi pravděpodobné, že děti, mladí lidé, ale i pedagogové budou z médií a jim blízkých sociálních sítí zahrnuti nejrůznějšími informacemi, ne vždy věrohodnými či přiměřenými jejich věku. To může vyvolat široké spektrum emocí, od pocitů nejistoty, obav o životy blízkých, až po nenávist. Obzvláště v těchto chvílích je potřeba, abychom ve školách nejen pomáhali všechny přicházející informace zpracovávat, ale také vytvářet bezpečný prostor pro otázky i emoce, stejně jako příležitosti k solidaritě a pomoci,“ vysvětluje ministr Gazdík.

„Chtěl bych Vás všechny tímto naléhavě požádat, abyste věnovali pozornost novým rizikům, která mohou následující dny přinést. Slovní či fyzické útoky, šikana, vzájemné napadání a obviňování, rozlišování národností na „hodné a zlé“, lynčování kohokoliv za příslušnost k národnosti a další jevy, které válečné konflikty provázejí i na územích, kde se neválčí. Je nutné věnovat čas prevenci těchto jevů. V naší zemi lidská práva dodržujeme, respektujeme individualitu a jen pouhá příslušnost k národnosti nesmí být záminkou ke konfliktům,“ doplnil ministr školství.

 

Zdroj: https://www.msmt.cz/ministr-gazdik-do-skol-valecne-nepratelstvi-nepatri