Dětská obezita je alarmující problém

Vydáno: 5 minut čtení

Obezita je chronické onemocnění, které dosahuje epidemické proporce. Je jedním z nejvýznamnějších celosvětových zdravotnických problémů ve všech věkových kategoriích. V současné době je nejrozšířenějším metabolickým onemocněním na světě s trvale vzestupným trendem výskytu a je závažnějším problémem než podvýživa. 

Dětská obezita je nejenom závažný zdravotní problém, ale také problém psychosociální. Obézní dítě je velmi často vyčleněno z kolektivu, je terčem posměchu a snadnou obětí šikany. „Hlavním zdrojem dětské obezity v našem světě je rodina a její životní styl,“ připomíná Ivana Bednářová, zakladatelka projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie, a dodává: „Už čtvrtým rokem působíme na základních školách, kde aktivní formou výživoví poradci a nutriční terapeuti s dětmi připravují pro ně trochu netypické svačiny, organizují pro ně i pro jejich rodiče konzultace a doporučují přípravu netypických receptů školním jídelnám.“ 

Výživoví poradci akreditovaní MŠMT a nutriční terapeuti pracují se školami v krajích, kde žijí a mají svoje praxe. Jsou důkladně proškoleni, pracují podle jednotné metodiky, organizují přednášky, besedy pro rodiče i učitele, ale také hry pro děti. Mnozí poskytují ve školách pravidelné konzultace pro děti a jejich rodiče, školy tak nemají pouze školního psychologa, ale také svého výživového odborníka. Této nabídky využívá například základní škola Na Ostrově v Jaroměři, vychází tak vstříc rodičům, kteří potřebují pomoci s výživou svých dětí nebo celé rodiny. 

Cílem je dostat tyto recepty i výběr potravin prostřednictvím dětí do rodin tak, aby se staly součástí jejich stravovacího režimu a nahradily nutričně chudé potraviny. 

„Nejčastější a nejžádanější aktivitou ve školách, kterou projekt Pestrá strava bez zbytečné chemie poskytuje, jsou projektové dny – výroba svačin podle doporučených receptů. Jedná se o čtyřhodinový workshop probíhající v rámci školního vyučování, kdy děti v maximálním počtu 30 vyrábí po skupinách pěti až šesti dětí různé recepty, kreslí pro ně reklamu, píší složení, vymýšlí název a finálně prezentují svoji originální svačinu ostatním,“ popisuje zakladatelka projektu. Aktivita končí ochutnávkou, děti dostanou diplomy, vařečky a hlavně recepty domů. Děti vyzkoušely svačiny a pomazánky z červené řepy, avokáda či z cizrny. Mnohdy jsou tyto potraviny pro ně neznámé a nemají k nim důvěru. Hravou formou se pak snadno přesvědčí o tom, že i pomazánky z netypických surovin a potravin mohou chutnat skvěle. Díky projektu se už běžně ve školních jídelnách připravuje například čočkový salát s rajčaty nebo tuňáková pomazánka s řepou. 

Do projektu se už zapojily 204 základní školy v České republice. První projektové dny realizovali odborníci projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie už také na Slovensku pod vedením slovenských odborníků na výživu. Projekt si vyzkoušela například Základní školaKpt. J. Nálepky, Školská 2, Stupava, nebo Základní škola Tupolevova, Bratislava. „V letošním školním roce se zaměřujeme kromě jiného i na problematiku spotřeby cukru, která s obezitou souvisí. Děti upozorňujeme na potraviny s nízkým obsahem cukru, jak zjišťujeme, děti pořád v hojné míře konzumují slazené nápoje,“ komentuje Ivana Bednářová a připomíná: „Snažíme se je během projektových dnů informovat o zdravotních důsledcích a přimět je ke konzumaci pitné vody, která je dostupným a nejlepším řešením. Přicházíme s novými recepty na svačiny, které navrhla výživová poradkyně a autorka kuchařek Štěpánka Čápová, a novými recepty pro školní jídelny na různé druhy pokrmů, samozřejmě včetně nových receptů na zpracování ryb.“ 

Školy a školní jídelny si projekt oblíbily. „Pro kuchařky i vedoucí školních jídelen pořádáme semináře a workshopy, kde je s netypickými recepty i jejich zpracováním seznamuje náš tým výživových poradců a nutričních terapeutů. Letos jsme měli možnost pořádat workshop pro 90 zástupců školních jídelen z celé republiky, byli nadšení a připravení recepty vyzkoušet i v rámci nabídky školních jídelen. Recepty s kuchařkami a vedoucími školních jídelen konzultujeme, přicházejí i se svými nápady, které v receptech promítneme,“ dodává Ivana Bednářová. 
Více na www.pestrastrava.cz 

Obezita je již epidemií 

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se mezi lety 1980 až 2014 počet lidí s nadváhou a obézních víc než zdvojnásobil. Je předpoklad, že v roce 2030 budou celosvětově až 3,3 miliardy lidí trpět nadváhou nebo obezitou. V současné době postihuje obezita a nadváha v Česku skoro třetinu dětí. Důvodem je i to, že řada školáků má málo pohybu. Průzkum VZP v roce 2015 prokázal, že více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. Děti také nesportují, až každé sedmé dítě sportuje víc než jen při školním tělocviku.