Děti věnovaly seniorům to nejcennější

Vydáno: 4 minuty čtení

Vyhlášení nejinspirativnějšího žákovského projektu roku 2022

Řízení školy onlineNa půdě Senátu PČR rozhodla porota o tom, který z projektů deseti žákovských parlamentů z celé republiky bude pro tento rok tím nejinspirativnějším. Slavnostnímu vyhlášení předcházelo on-line hlasování veřejnosti, do něhož se zapojilo 3 827 hlasujících. Letošním vítězem se stal projekt žáků ze základní a mateřské školy Byšice „Senioři, pojďte ven!“.

V on-line hlasování podpořila veřejnost svými hlasy nejvíce projekt „Pojď s námi rozjezdit Březnici“, který realizovaly děti ze základní školy Březnice. Svým úsilím a zároveň radostí se snažily motivovat spoluobčany v obci k častějšímu pohybu a přitom si ujetými a ušlými kilometry vydělat na přístřešek na kola, který škole věnovala místní firma. Všechna soutěžní videa jsou dostupná na YouTube kanálu Centra pro demokratické učení1). 
Proč se děti rozhodly podpořit seniory?
Žáci svůj projekt komentovali slovy: „Originalitu našeho projektu vidíme v tom, že jsme se nezaměřili na finanční prostředky, ale věnovali jsme seniorům náš čas a ten je podle nás pro ně mnohem cennější. Společně strávený čas jsme naplnili radostí, pohybem a sladkou tečkou,“ řekl žák Jakub Smetana. Pohyb zpestřili žáci seniorům hledáním malovaných kamínků vyrobených přímo na míru. Jejich projekt se stal inspirací i pro další děti, které si začaly se seniory pravidelně dopisovat. Parlamenťáci do něho zapojili jak své spolužáky a rodiče, tak i zaměstnance školy a domova pro seniory. „Největším přínosem pro nás bylo uvědomění si našich postojů a hodnot. Je důležité dbát i na ty nejstarší, protože přece jen nás stáří také jednou čeká,“ dodala žákyně deváté třídy Tereza Richterová. 
Od perníčků po sametovou revoluci
Také ostatní soutěžní projekty stály za pozornost. Žákovský parlament ze základní školy Masarova v Brně uskutečnil pro své spolužáky několik akcí od facebookového chodníku až po roztančené video, jen aby s nimi zůstal v kontaktu i během uzavření škol. Další škola z Brna, Novolíšeňská, se rozhodla uspořádat sbírku hraček do nemocnice pro dětské oddělení. Žáci z Dolního Žandova dali nový život nepoužívaným knihám a výtěžkem z jejich prodeje podpořili chlapce se závažným onemocněním z nedaleké obce. V Chýni se Parťáci rozhodli pečením a prodejem perníčků vybrat peníze pro zdravotní klauny. Do akce zapojili děti, rodiče i veřejnost, napekli a prodali 600 perníků a na prodej vytvořili vlastníe-shop na webu. Období dlouhých lockdownů a nemožnosti se stýkat vyřešili členové žákovského parlamentu ze Základní školy profesora Švejcara v Praze vytvořením společného on-line prostoru pro sdílení dobrých tipů na knihy, filmy, seriály, výlety a pořádání různých výzev. Děti z další pražské školy, na Pošepného náměstí, se naopak vrhly do zkrášlení prostředí v bezprostředním okolí. Se svým záměrem oslovily městskou část a vyzdobily jeden nehezký podchod. Velkolepou oslavu Halloweenu včetně výstavy masek, čtení strašidelných historek, soutěže o nejkrásnější vydlabanou dýnia módní přehlídky si užili žáci ze Základní školy U Vršovického nádraží v Praze. Porota ocenila také projekt turnovské Základní školy 28. října vytvořený k oslavě demokracie a svobody. Během projektového dne se celá škola vrátila v čase, děti oblékly retro modely a připomněly si odkaz Václava Havla.
Akci už po desáté uspořádala organizace CEDU – Centrum pro demokratické učení, která metodicky podporuje učitele a žáky v tom, jak ve školách efektivně rozvíjet u dětí odpovědnost za sebe a své okolí. Odvaha, respekt, odpovědnost, ale také pocit solidarity nejsou prázdné pojmy. Děti ze škol napříč celou zemí je svými činy dokázaly naplnit tím pravým smyslem.
1) Viz https://www.youtube.com/watch?v=ThwOXdB9Fb4&list=PLofRygJsUpr9EB7Gwa3avy3WnL2mNar8S.

Zdroj: Pro časopis Řízení školy Veronika Pevná.