Děti jsou samy doma. Chraňte je před hrozbami internetu!

Vydáno: 3 minuty čtení

Školy zavřely a děti jsou doma s rodiči v režimu „home office“, ty starší samy bez dozoru, v lepším případě s prarodiči. Přirozeně budou daleko více času trávit na internetu, sociálních sítích a hraním online her. Na děti přitom číhají v digitálním světě různá nebezpečí - od internetových predátorů až po finanční rizika a podvody, při kterých můžete přijít o tisíce korun.

Online útoků na nejmladší věkovou skupinu podle policejních statistik přibývá a my musíme s dětmi o rizicích mluvit a chránit je. ČSOB a Policie ČR přináší několik tipů ze svého preventivního programu ve školách Tvoje cesta #onlinem:

  • Domluvte se s potomkem, jakou část dne stráví na internetu nebo konkrétních zařízeních, tabletu či chytrém telefonu. Pokud domluva nefunguje, nastavte časový limit u jednotlivých aplikací nebo zařízení.
  • Jděte dětem příkladem. Vysvětlete jim, že je důležité mít svůj telefon zabezpečený, dávat si pozor na to, kde ho nechávají – i na to, co stahují a jaké stránky otvírají a jaký obsah sdílejí s ostatními. Není například dobré veřejně psát, že na delší dobu opouštíte dům nebo byt – je to ideální pozvánka pro zloděje.
  • Zkontrolujte zabezpečení a rodičovské zámky u streamovacích služeb jako je Netflix, HBO či Apple TV. Například u Netflixu můžete profily dospělých zaheslovat a v dětském profilu nastavit věkovou hranici.
  • Hraje-li vaše dítě hry a má i svolení je stahovat, zadejte do tabletu či mobilu věkový filtr. Zejména u menších dětí mějte instalaci nových her vždy pod kontrolou prostřednictvím rodičovských aplikací.
  • Pokud má potomek povolen přístup k placeným službám a aplikacím, pozorně sledujte výdaje například přes mobilní bankovnictví, ve kterém máte možnost nahlížet i na dětský/studentský účet.
  • Pro získání pár herních bodů nebo nové postavičky často mizí i stovky korun. Pokud má dítě telefon, který předtím patřil vám, nebo používá váš telefon nebo tablet bez dozoru, pohlídejte si, že v něm nemáte historicky uložená platební data a hesla. Potomek může za jeden den „roztočit“ až desítky tisíc korun v mikroplatbách, a všem zůstanou oči pro pláč.
  • Mluvte s dětmi o tom, proč danou hru hrají a co se jim na ní líbí. Dbejte na to, aby uměly rozlišovat pravé kamarády ve fyzickém světě od virtuálních spoluhráčů nebo „přátel“.
  • Vysvětlete dětem, že bezpečnostní pravidla jsou stejná pro internet i fyzický svět, kde se s cizími lidmi také jen tak nebaví. Naučte je, že když komunikují s někým cizím, je dobré ověřit si jeho identitu – například pomocí video hovoru.
  • Zjistěte, jaké sociální sítě vaše děti používají a založte si na nich profil i vy. Můžete tak sledovat, co děti na TikToku či Instagramu sdílejí. Bavte se s nimi o tom, co na sociálních sítích sdílejí, ukažte jim, že jejich prostředí znáte a umíte v něm fungovat. Nekritizujte, nezlehčujte – buďte konstruktivní.
  • Nedopusťte, aby se vaše děti dostaly až do krajních situací, před kterými varuje osvětová kampaň, kterou společně připravila ČSOB a Policie ČR: www.csob.cz/vbezpeci

 Zdroj: Tisková zpráva ze dne 11. března 2020