Česko už nemá status země bez spalniček, počet případů se zdvojnásobil

Vydáno: 1 minuta čtení

Světová zdravotnická organizace (WHO) zrušila České republice, Británii, Řecku a Albánii status zemí, v nichž byly vymýceny spalničky. Organizace to ve čtvrtek uvedla ve své zprávě o spalničkách a zarděnkách v Evropě. Počet případů spalniček se meziročně zdvojnásobil, WHO vyzvala k posílení očkování.

Do roku 1963, kdy byla objevena vakcína proti spalničkám, jimi ročně onemocnělo kolem 100 milionů lidí, z nichž šest milionů zemřelo. V článku si můžete přečíst vyjádření paní Kate O’Brienové z WHO o tom, že dosáhnout vysokého celonárodního pokrytí nestačí, je třeba toho dosáhnout v každé komunitě, v každé rodině pro každé dítě. Dále také o tom, že za nárůstem stojí také šíření dezinformací o očkování.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spalnicky-world-health-organisation-nemoc-who.A190829_070152_zahranicni_knn

 

Na Řízení školy online jsme se tomuto tématu věnovali v článku "Proč nám znovu hrozí epidemie spalniček?" MUDr. Martin Gregory, primáře dětského oddělení Nemocnice Strakonice, a. s.