Česko má svou národní koalici pro digitální pracovní místa

Vydáno: 2 minuty čtení

Zvýšit uplatnění lidí na pracovním trhu v oblasti IT má za cíl Česká národní koalice pro digitální pracovní místa, kterou nově zřídilo MŠMT. Včera byla v Bruselu tato koalice přijata mezi dalších 12 národních koalic Evropy. Česká republika tak patří k zemím, které ke Strategii digitálního zdělávání a digitalizaci přistupují aktivně.

"V České republice je v tuto chvíli cca 10 tisíc volných pracovních míst pro odborníky v informačních technologiích a v rámci EU se odhaduje cca 750 tisíc takových volných míst. Potřebu těchto pracovních míst přinášejí změny ve všech oborech lidské činnosti spojené s rozvojem digitálních technologií, ale chybí kvalifikovaní pracovníci, kteří by na tato místa nastoupili," říká náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Fidrmuc, který se jednání v Bruselu zúčastnil.

Česká národní koalice pro digitální pracovní místa má několik zásadních úkolů:

  1. Aktivovat všechny složky společnosti (státní správa, samospráva, zaměstnavatelské svazy, odbory, zaměstnavatele, vzdělavatele) v tom, aby aktivně přispěli ke zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků pro IT obory (i v souvislosti se změnou struktury požadavků pracovního trhu) a to formou počátečního vzdělávání, dalšího vzdělávání, vzdělávání manažerů atd.
  2. Zvýšit povědomí společnosti o změnách, které v souvislosti s digitalizací nastávají, a tím zajistit aktivní přístup lidí k sebevzdělávání v oblasti IT.
  3. Koordinovat činnosti, které v obou oblastech (podpory vzdělávání i informovanosti) tak, aby se vytvořil synergický efekt.

"Koalice by měla zvýšit uplatnění lidí na pracovním trhu. Pracovní trh se v současnosti dělí na tři skupiny - zaměstnané, nezaměstnané a volná pracovní místa, na která však chybí kvalifikovaní pracovníci. Ideálním stavem je vynulovat obě poslední skupiny," dodává náměstek Jaroslav Fidrmuc.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/cesko-ma-svou-narodni-koalici-pro-digitalni-pracovni-mista