Ceny Nadace mají své vítěze. Laureáty jsou Daniel Prokop a Petra Mazancová, ocenění získala i Česká televize

Vydáno: 4 minuty čtení

Nadace letos ocenila osobnosti, které byly hybateli změn ve vzdělávání během pandemie.

Letošní ročník Cen Nadace České spořitelny reflektoval rok českého školství s Covid-19. Porota letos ocenila práci sociologa Daniela Prokopa, který se zabývá dopadem pandemie na vzdělávání, a pedagožku a předsedkyni Učitelské platformy Petru MazancovouČeská televize získala ocenění za pohotovou reakci na uzavření škol, když začala vysílat pořad UčíTelka. Mimořádné ocenění za svůj občanský postoj získal řidič autobusu brněnské MHD Josef Prokeš.

"Máme za sebou mimořádně náročné období - české děti se většinu školního roku vzdělávaly na dálku a jejich učitelé se museli vyrovnat s nečekanou situací. Letošní Ceny Nadace České spořitelny se proto ani nemohly týkat jiného tématu, než je koronavirová pandemie,“ řekl ředitel Nadace České spořitelny Ondřej Zapletal a dodal: "Ačkoli dopad distanční výuky na vzdělávání v Česku bude citelný a dlouhodobý, dobrou zprávou je, že tu máme mimořádné osobnosti, které jsou skutečnými hybateli změn ve vzdělávání. Kromě Dana Prokopa a Petry Mazancové jsme se letos rozhodli udělit cenu také České televizi, která prokázala, že v okamžiku krize dokáže pohotově reagovat a naplňovat beze zbytku úlohu veřejnoprávního média.“

Daniel Prokop je sociolog se zaměřením na politický a sociální výzkum. Je odborníkem na kvantitativní metody a zavedl řadu inovací v českých volebních výzkumech. Působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V době pandemie realizoval celou řadu analýz a průzkumů k dopadům uzavření škol na nerovnosti ve vzdělávání a postoje veřejnosti ke školství a učitelské profesi. "Nerovnosti v přístupu ke vzdělávání jsou u nás velké. Desetitisíce dětí mají problém s připojením do distanční výuky a my se musíme v příštím školním roce připravit na to, že bude nutné investovat do doučování a dalších intervencí. Jinak hrozí, že tyto děti ze vzdělávání vypadnou, což by byl problém pro celou společnost,“ uvedl Daniel Prokop.

Petra Mazancová je předsedkyní profesního uskupení Učitelská platforma, které bylo založeno s cílem hájit zájmy a názory svých členů v jednání s ministerstvem školství a dalšími úřady, jež ovlivňují práci a výkon učitelského povolání. Je respektovanou odbornicí nejen pro média, ministerstvo a další subjekty, ale také pro tisíce českých učitelů. Na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích učí anglický jazyk a základy společenských věd. "Za cenu moc děkuji. Beru to jako ocenění práce všech učitelů, kteří během pandemie opravdu zabrali. Také věřím tomu, že si rodiče i veřejnost uchovají zájem o vzdělávání, protože by to mělo být společenskou prioritou,“ sdělila Petra Mazancová. 

Česká televize v období prvního uzavření škol loni na jaře pohotově zareagovala  nasazením pořadu UčíTelka, který umožnil pokračovat ve vzdělávání i dětem, jež neměly přístup k internetu.  "Chtěli jsme umožnit rodinám, které mají těžší přístup k počítači nebo špatný přístup k internetu, aby i jejich děti měly možnost vzdělávat se. Pořad UčíTelka jsme spustili asi týden po uzavření škol a ještě dnes mám husí kůži, když si vzpomenu na to obrovské nasazení a energii mých kolegů. Všem patří velký dík,“  uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Josef Prokeš je řidič autobusu MHD Brno. Loni v září rozvířil mediální debatu tím, že odmítl vyjet vozem, na kterém byla politická reklama zaměřená proti inkluzi. Zvláštní ocenění obdržel za jasnou formulaci svého postoje a za příspěvek do veřejné debaty na téma inkluze. Dokázal srozumitelně argumentovat a přiblížit situaci rodičů hendikepovaných dětí. "Pokud je inkluze prováděna dobře, je přínosná pro celou společnost. Hendikepované děti se díky tomu začlení do běžné společnosti a u ostatních se zase může rozvíjet sociální inteligence, vnímavost a tolerance.Cena Nadace pro mě znamená trochu satisfakci, ačkoli jsem se negativními reakcemi na svůj čin nesetkal. Moc děkuji,“ řekl oceněný Prokeš.

 

 

Zdroj: https://www.nadacecs.cz/ceny-nadace-maji-sve-viteze-laureaty-jsou-daniel-prokop-a-petra-mazancova